Fortele Navale Romane au Participat la Open Spirit 2022 si Eodex 2022

Fortele Navale Romane au Participat la Open Spirit 2022 si Eodex 2022

Fortele Navale Romane au participat la OPEN SPIRIT 2022 si EODEX 2022 in perioada recenta, autoritatile afirmand ca doi ofiteri au fost prezenti la operatiunile internationale care au fost desfasurate in perioada 6 – 20 mai 2022 in Lituania.

“Forțele Navale Române au participat la OPEN SPIRIT 2022 și EODEX 2022. Forțele Navale Române au participat cu doi ofițeri, în perioada 6-20 mai, la Operația internațională de căutare și detonare a dispozitivelor explozive OPEN SPIRIT 2022 și la Exercițiul internațional de distrugere a dispozitivelor explozive EODEX 2022, în portul Klaipeda, Lituania.

OPEN SPIRIT și EODEX au fost organizate și coordonate de Forțele Navale Lituaniene, în apele teritoriale și zona economică exclusivă a acesteia și, în acest an, iau parte la secvențele de instruire 13 nave, nouă echipe de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal) și specialiști din 14 țări membre NATO: Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.

Forța navală multinațională constituită a fost coordonată de un Task Group, în cadrul căruia și-au desfășurat activitatea aspirantul Sturzu Valentin-Alexandru din Divizionul 146 Nave Minare-Deminare și locotenentul Lazăr Mihai Cătălin din Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă.

OPEN SPIRIT 2022 reprezintă efortul continuu al statelor baltice – Lituania, Letonia și Estonia – prin preluarea succesivă a comenzii operației, de căutare și detonare a minelor rămase după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și de alte dispozitive explozive din Marea Baltică, în comun cu partenerii NATO.”