Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultima Ora, Schimbari de Importanta Nationala in Scoli

Ministrul Educatiei Declaratia Ultima Ora Schimbari Importanta Nationala Scoli

Ministrul Educatiei vorbeste despre una dintre problemele extrem de importante aduse in discutie dupa anuntarea schimbarilor de necesitate nationala in toate scolile, ea avand in vedere faptul ca noile teste standardizate propuse de catre pentru sistemul de educatie nu ar fi omologate in prealabil.

Ministrul Educatiei spune ca nici macar celebrele teste PISA nu sunt omologate de catre ministerul pe care il conduce, dar si ca nici nu era necesar acest lucru, inclusiv pentru noile teste standardizate, iar asta pentru ca ele nu sunt mijloace de invatare, ci de evaluare, deci nu s-ar incalca legea.

„81% dintre oameni s-au aratat in favoarea acestor evaluari digitale. Vreau sa fie copiii fericiti in scoala, imi asum cu bucurie lucrul acesta. In termen de 7 zile fiecare elev si fiecare profesor, si parintii, vor cunoaste rezultatul evaluarii digitale. Cunoscand aceste rezultate care nu se transforma in note, clasificari, sau ierarhizari traumatizante, vor fi folosite de profesori pentru a duce la indeplinire ceva ce trebuia facut de mult timp.

Vorbim despre planurile de invazare individualizata, mai ales acum dupa aceasta criza sanitara. Ele iti arata competentele la care elevii stau bine, si cele la care profesorii mai au mult de lucru. Asta inseamna rezultate la nivel individual, mai apoi la nivel de sistem vor fi concluzii statistice disponibile publica, care ar constitui o baza solida pentru noile legi.

Aceasta evaluare este standarizata. Legea educatiei nationale prevede ca mijloacele de invatare trebie sa fie omologate. Testele nu fac parte din mijloacele de invatare, sunt instrumente de evaluare. Au fost omologate testele la limba romana si matematica au fost omologate desi nu era necesar.

Testele PISA, de exemplu, nu sunt omologate de catre minister, sunt ele ilegale ? Cred ca este cea mai buna dovada ca acesta este un subiect fals (n. red. privind lipsa omologarii testelor standardizate). Ce ar fi sa spunem acum ca testele PISA au fost administrate ilegal in Romania ? N-au fost omologate de minister, va spun eu ca ministru.

Sistemul de acordare a absentelor nu se schimba. Atunci cand elevul este absent se consemneaza acest lucru, si as vrea sa se respecte asta. Colegii mei lucreaza si la aceasta ora pentru a pune in pagina schimbarile la ROFUIP dupa discutiile avute cu reprezentantii parintilor, elevilor, profesorilor. Toate aceste lucruri vor fi puse in pagina azi, iar maine ar putea fi facute publice.”