Ministrul Sanatatii: Masurile Noii Ordonantei de Urgenta pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat o noua ordonanta de urgenta care are impact pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece prin intermediul sau a fost decisa intr-un final crearea unei agentii care sa se ocupe de investitii in infrastructura sanitara din Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre rolul pe care aceasta agentie ar urma sa il aiba pentru toti romanii, scopul sau fiind de a folosi fondurile PNRR disponibile pentru a crea o infrastructura de calitate in domeniul sanitar.

“Ținta finală de maturizare a funcționării acestei agenții este pentru anul 2026, deci chiar la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă 78 de posturi, minimum 78 de posturi. Cred că este esențial să găsim împreună cele mai bune soluții, încât oamenii care vor veni să lucreze în această agenție să poată să beneficieze, pe de o parte, de training uri și consultanțe care sunt prevăzute în PNRR.

Dar și să rămână și să poată să dezvolte, împreună cu Ministerul Sănătății și cu alte autorități publice interesate, fie că discutăm de autorități centrale, fie că discutăm de autorități locale, investițiile în sănătate. Nu avem altceva de făcut decât să dăm soluții și să încercăm, împreună cu ceilalți membri ai Guvernului, să putem să le materializăm în scopul de a avea o agenție funcțională în perioada următoare.

Până la sfârșitul anului, cu siguranță, ea trebuie să poată să răspundă cerințelor, așa cum v-am spus, pentru continuarea proiectelor celor trei spitale regionale şi respectiv a minimum trei investiţii majore din cadrul PNRR. Nu, scopul ei nu este să atragă fonduri din PNRR, PNRR are deja o anumită finanțare. Important este să utilizeze fondurile din PNRR, în scopul dezvoltării unor investiții.

Am auzit și eu acest lucru, astăzi chiar am fost și eu surprins să aflu că agenția are ca scop atragerea de fonduri din PNRR. Ea e parte, de fapt, a acestui program. În ceea ce privește funcționarea ei, să știți că este modestă, este o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este însă pentru salarii.

Salariile vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătății. Consultanța pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă. Rămâne de văzut, cum vă spuneam, cum reușim să stabilizăm personalul, încât după training uri, după pregătirea la cel mai înalt nivel, să putem să îi stabilizăm în cadrul acestei agenții. Cred că asta este lucrul cel mai important.”