Ministrul Apararii: Ultima Ora, Testele cu Rachete Efectuate de Armata Romana

Ministrul Apararii Ultima Ora Testele Rachete Efectuate Armata Romana

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din intreaga tara despre masurile care au fost luate recent de catre Armata Romana, mai exact despre tragerile cu rachete de tip HIMARS efectuate de catre autoritati in perioada 8 – 10 iunie, exercitiul desfasurandu-se in Capu Midia.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna acest nou sistem de rachete care a fost cumparat de catre Romania, el fiind utilizat de catre multiple tari din cadrul NATO, si fiind cerut inclusiv de catre Ucraina pentru a face fata atacurilor Rusiei, deci vorbim despre tehnica militara de ultima generatie.

„La Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu”, din Capu Midia, au avut loc în premieră, în perioada 8-10 iunie, trageri cu sistemul HIMARS, intrat în înzestrarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2021. Sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost achiziționat în baza Legii numărul 46/2018, document ce prevede achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, alături de celelalte echipamente și elemente necesare petru funcționarea acestuia.

Trageri, în premieră, cu sistemul HIMARS din dotarea Armatei României. La Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu”, din Capu Midia, au avut loc în premieră, în perioada 8-10 iunie, trageri cu sistemul HIMARS intrat în înzestrarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2021.

Tragerile au avut loc în marja exercițiilor „Unirea 22″ și „Viforul 22″, desfășurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operația de apărare a litoralului.

Sistemul HIMARS și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare. Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Achiziționarea de către România a sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018.
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.”