Ministrul Educatiei: Masurile de Ultim Moment Decise pentru 900.000 de Elevi din Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o decizie foarte importanta care se aplica pentru peste 900.000 de elevi din toate scolile din Romania, adica aproximativ 30% din totalul celor care urmeaza cursurile, iar ele au in centru oferirea de mese calde in unitatile de invatamant pentru a se reduce abandonul scolar.

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial decizia in cadrul unei sedinte de Guvern de zilele trecute, astfel ca vorbim despre o masura cat se poate de oficiala care se aplica in toate scolile din tara noastra si care ar putea sa convinga multi parinti sa isi trimita copiii la scoala in perioada urmatoare.

“Avand in vedere ca a avea sau a nu avea o masa calda face diferenta intre a trimite, sau a nu trimite copiii la scoala pentru multi parinti, legatura este directa cu abandonul scolar. Ati cerut doua lucruri, ati cerut cresterea semnificativa a acestui program privind abandonul scolar si cresterea semnificativa in utilizarea fondurilor.

Pentru a asigura coerenta, avem urmatoarele surse de finantare pentru un program national integrat finantat “Masa Sanatoasa in Scoli” 2022 – 2027. Sursele de finantare, toate luate impreuna, pentru o utilizare coerenta, depasesc 1 miliard de euro. Este vorba despre un grup tinta de peste 900.000 de mii de elevi, adica o treime din elevii acestei tari, care sunt cei mai vulnerabili din perspectiva abandonului scolar.

Pentru invatamant primar avem deja finantare prin PNRR, Programul National de Reducere a Abandonului Scolar. Runda intai avem deja 190.000 de elevi, in runda a doua estimam 380.000 de elevi, iar finantarea este de 140 de milioane de euro pentru elevii din invatamantul gimnazial. Pentru elevii din invatamantul primar avem 212 milioane de euro pentru 2023 – 2027.

Se adauga finantarea Bancii Mondiale pentru 120.000 de elevi de liceu, de data aceasta. Mai avem deasemenea programul clasic “Masa Calda in Scoli”, care are peste 70.000 de beneficiari. PEste toate acestea, multumesc colegilor ca am discutat deja cu ministrii Agriculturii, Sanatatii, Finantelor, Investitiilor, avem bugetul ministerului Agriculturii, 500 de milioane de LEI pe an, iar punand la un loc toate sursele de finantare putem sa avem un program integrat.

Ministerul Sanatatii va definitiva lista alimentelor care corespund conceptului de “Masa Sanatoasa in Scoli”, iar prin Ministerul Agriculturii vom incuraja folosirea exclusiva a produselor agroalimentare romanesti, astfel incat sa ne apropiem de un grup tinta de peste 900.000 de elevi, aproape 1 milion de elevi, finantarea tinta fiind de 5 ani, 2022 – 2027.”