Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultim Moment, Masuri pentru Elevi si Profesori

Ministrul Educatiei Declaratia Ultim Moment Masuri Elevi Profesori

Ministrul Educatiei a facut o declaratie foarte importanta de ultim moment cu privire la transportul gratuit pentru elevii din toata Romania, dar si salariile profesorilor din toata tara, el vorbind inaintea votarii unei motiuni simple impotriva sa in Parlamentul Romaniei.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum se acorda transportul gratuit pentru elevii din tara care au nevoie de el, dar si cum a fost gandita salarizarea profesorilor, inclusiv a celor debutanti, schimbari extrem de importante pentru sistemul de invatamant din toata Romania.

“Ma simt obligat sa afirm cu placere ca sustin ca odata cu intrarea in vigoare a legii educatiei, urmare a proiectului Romania Educata, pentru ca toate aceste lucruri sa fie integrate, salariul profesorului debutand sa fie salariul mediu pe economie din anul fiscal incheiat. Mai mult decat atat, deoarece in concluziile cunoscute se prevede profesionalizarea si sustinerea carierei didactice printr-un an de stagiatura imediat dupa absolvirea facultatii.

Acei profesori stagiari care vor avea norma de predare injumatatita vor beneficia de acelasi salariu, conform propunerii pe care o sustin, egal cu salariul mediu pe economie. Dupa anul de stagiatura urmeaza sustina un examen de licentiere, in anul de stagiatura urmeaza sa fie indrumati de catre mentori, mentorii sa aiba norma de predare redusa la 14 ore.

Celelalte ore pe care le folosesc pentru a-i indruma pe colegii mai tineri vor fi platite in plus, daca tot vorbim despre salarizare. Transportul gratuit, da elevii trebuie sa beneficieze de transport gratuit. Naveta elevilor, sunt deacord cu dumneavoastra ca tarifele au fost stabilite la 30 de LEI pentru primii 3 km, dupa care 3 LEI pe urmatorii 47 de km pana la 50 km, iar abonamentul care poate fi decontat pentru un elev este de pana la 171 LEI pe luna.

Aceste tarife au fost stabilite inainte de declansarea crizei economice care a generat scumpirea carburantilor. Ele trebuie sa fie revizuite, revizuirea tarifelor pentru naveta pentru transport local, intra si interjudetean, nu poate fi facuta corect de la centru de minister, ea trebuie sa fie dependenta de consiliul judetean care are relatie contractuala cu operatorii de transport.

Consiliile judetene sunt singurele care pot deconta transportul in asa fel incat gratuitatea sa fie asigurata. Asta e propunerea pe care v-o fac dragi parlamentari, consiliile judetene sa primeasca de la bugetul de stat, din sume defalcate de TVA, prin legea bugetului, avand anexa in legea bugetului, sumele necesare decontarii transportului. a declarat oficialul”