Ministrul Educatiei: Anunturile de Ultima Ora privind Bacalaureat 2022 in Romania

Ministrul Educatiei Anunturile Ultima Ora Bacalaureat 2022 Romania

Ministrul Educatiei a publicat o serie de anunturi de ultima ora cu privire la Bacalaureat 2022 in Romania, iar asta pentru ca vorbim despre un examen national extrem de important, el afirmand ca 97.1% dintre elevii inscrisi pentru participare au fost prezenti la proba pentru limba si literatura romana, 38 dintre ei fiind eliminati pentru frauda.

Ministrul Educatiei vorbeste separat de Bacalaureat 2022 si despre finantarea educatiei in Romania, un subiect extrem de sensibil care recent a fost centrul unei motiuni simple depuse in Parlamentul Romaniei impotriva lui, iar detalii despre ceea ce vrea sa comunice aveti in comunitatul de mai jos, publicat de catre minister.

“La proba obligatorie a profilului – proba E.c) din cadrul examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2022), desfășurată astăzi, 21 iunie, s-a înregistrat o rată de participare de 97,1%. Nu s-au prezentat 3.472 de candidați, iar 38 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Următoarea probă (proba la alegere a profilului și a specializării: număr de candidați înscriși – 119.828) va avea loc miercuri, 22 iunie, în timp ce ultima probă din această sesiune (Limba și literatura maternă) este programată joi, 23 iunie. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Pentru o corectă informare privind investiția României în educație, precizăm următoarele: Raportat la bugetul Ministerului Educației, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creștere bugetară de peste 2 miliarde lei în această fază. Cele mai relevante creșteri vizează finanțarea de bază și bugetul pentru bursele elevilor.

Acțiunea Învățământ (total finanțare educație) înregistrează în anul 2022 o valoare de 40,96 miliarde lei/8,22 miliarde Euro (chiar dacă este insuficient, în valoare absolută este, în mod evident, un „maxim istoric”). Raportat la PIB însă, având o valoare actuală estimată de 3,11% (fără aport PNRR), bugetul total al educației înregistrează, procentual, o scădere față de anii 2019-2021, fiind.

Totuși, sensibil mai mare decât în anul 2016, spre exemplu, când s-a înregistrat valoarea minimă din ultimii 8 ani, atât procentual (2,84% din PIB), cât și în valoare absolută (21,7 miliarde lei/4,83 miliarde Euro). Precizăm faptul că bugetului Ministerului Educației alocat pentru anul 2022 urmează să i se adauge finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reforma educației.”