Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultim Moment, Problema Elevilor si Masuri in Scoli

Ministrul Educatiei Declaratia Ultim Moment Problema Elevilor Masuri Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat intr-o declaratie oficiala una dintre problemele cele mai mari pe care le au elevii din Romania in momentul de fata, una care are legatura cu pandemia de Coronavirus, iar asta pentru ca din cauza scolii online multi au ramas cu lacune mari.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre masurile necesare pentru scoli care sa permita digitalizarea procesului de evaluare la nivel national, cu achizitii de echipamente si pregatirea profesorilor pentru a putea parcurge intregul proces de trecere a lucrarilor in format digital, apoi de corectare.

“Inchiderile succesive ale scolilor i-au indepartat pe elevi de scoala, indeosebi pe cei din mediul rural. Nu au mai tinut legatura cu scoala. A doua categorie sunt acei elevi care s-au intors la scoala cand scolile s-au deschis, dar pierderile pe care le-au acumulat pe perioada pandemiei de Coronavirus, in care ne-a placut sa spune ca toata predarea se poate face online, s-a vazut acum.

S-au intors la scoala, dar lacunele in pregatire au facut ca ei sa nu poata sa-si incheie mediile la disciplinele in clasa a 12-a, in clasa terminala, astfel incat sa se poata inscrie la Bacalaureat, deci au fost foarte multi elevi care nu au vrut sa paraseasca scoala, au vrut sa se inscrie la Bacalaureat, dar pe baza lacunelor in pregatire, n-au putut sa intre in examen, iar aici trebuie gasite solutii.

Acum spun ca imi doresc sa fie extinsa testarea la nivel national, si sper sa avem succes, dar depinde de foarte multi factori. Dincolo de faptul ca iti trebuie echipamente in fiecare sala de examen, adica iti trebuie zeci de mii de echipamente, de scannere care sa fie performante, care sa reuseasca sa se inscrie in acest timp mediu de 2 minute.

Iti trebuie conexiune de internet peste tot, pentru ca daca am fi avut in zonele rurale conexiuni de internet cu viteza mai buna, timpul mediu ar fi fost de chiar sub 2 minute. Pentru ca viteza de transfer, timpul de incarcare al lucrarii scanate in platforma a fost factorul limitativ, deci asta e cel mai simplu lucru.

Apoi trebuie sa formam cadre didactice pentru a fi eficiente in acest proces de scanare si mai apoi de evaluare in sistem digital. Si deloc simplu nu este nici contextul in care avem aceste proceduri privind achizitiile publice, sa avem si o platforma securizata cu servere gazduita de STS.” a declarat Sorin Cimpeanu.