Ministrul Transporturilor: Autoritatile locale pot repara si moderniza garile

Ministrul Transporturilor Autoritatile locale repara moderniza garile

Ministrul Transporturilor le transmite autoritatilor locale din toata Romania faptul ca vor putea contribui inclusiv la reparatia si modernizarea garilor din toata tara, iar asta multumita unei ordonante de urgenta care a fost adoptata in sedinta de Guvern special in acest scop.

Ministrul Transporturilor spune ca totul este o corelare a legislatiei romanesti cu cele internationale, deci vorbim despre un act important care aduce Romania in rand cu restul tarilor europene, astfel incat oamenii sa se poata bucura de servicii feroviare de calitate indiferent unde locuiesc.

“Autoritățile locale vor putea contribui inclusiv la reparația și modernizarea gărilor! Am aprobat astăzi în ședința de guvern o Ordonanță care asigură corelarea legislației naționale cu cea europeană în domeniul feroviar. Astfel, facem un pas important spre descentralizarea unor servicii și investiții în domeniul feroviar.

Prin modificările prevăzute în actul normativ autoritățile locale interesate vor avea inclusiv posibilitatea să încheie parteneriate cu CFR pentru reparația și modernizarea gărilor din localități. Mai exact, prin OUG se stabilesc: – distincția între obligațiile de serviciu de interes național (care sunt în competența MTI) și obligațiile de serviciu de interes local (care sunt de competența autorităților publice locale).

Permisiunea acordată autorităților publice locale să contribuie la asigurarea nivelului de performanță al infrastructurii feroviare prin implementarea unor servicii publice adecvate de transport feroviar al călătorilor.

Posibilitatea ca autoritățile publice locale să încheie cu administratorul infrastructurii feroviare contracte de activitate locală; – asigurarea cadrului legislativ care permite MTI, Companiei Naționale care administrează infrastructura feroviară, Societăților Naționale rezultate din reorganizarea SNCFR și autorităților publice locale constituirea unor parteneriate pentru implementarea de proiecte care privesc infrastructura feroviară publică.”