Ministrul Sportului: Ordin pentru obligatia de a folosi minim 40% sportivi romani in meciuri oficiale

Ministrul Sportului Ordin pentru obligatia de a folosi minim 40% sportivi romani in meciuri oficiale
FOTO: Ministrul Sportului.

Ministrul Sportului a semnat astazi un ordin care stabileste o premiera in Romania, iar asta pentru ca in meciurile oficiale din competiviile sportive nationale, in sporturile de echipa, exista de acum obligatia ca minim 40% dintre sportivii din teren sa fie romani.

Dupa ani, si ani, de zile de cereri pentru impunerea unei asemenea obligatii pentru competitiile sportive din Romania, iata ca intr-un final ea este impusa din punct de vedere legal, iar mai multe detalii aveti mai jos de la Ministrul Sportului.

„Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabilește obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, în sporturile de echipă.

Obiectivul acestei măsuri constă în susținerea sportului de înaltă performanță și a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federațiile sportive naționale, prin statutele și regulamentele proprii, începând cu sezonul competițional următor, 2022-2023. 

După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei.”