Adrian Marinescu: Anuntul de Ultim Moment, cat de Grav va fi Valul 6 al Coronavirus ?

Adrian Marinescu, care este director medical al Institutului Matei Bals, ii atentioneaza pe romanii din intreaga tara in legatura cu faptul ca in cursul urmatoarelor zile si saptamani se va inregistra o crestere a numarului de cazuri noi de Coronavirus in Romania, dar important este ca ele nu ar trebi sa fie grave.

Adrian Marinescu se asteapta ca Romania sa treaca foarte usor si foarte bine peste urmatorul val de infectari generate de catre Coronavirus in tara noastra, iar asta deoarece el se bazeaza pe faptul ca nu ar trebui sa fie vorba despre cazuri grave in randul romanilor, ceva ce s-a vazut si in cursul valului 5.

„Vom avea un numar mare de infectii, nu e important sa vorbim despre 10.000 pe zi, dar categoric vor fi mai multe. Si un alt aspect este legat de faptul ca si cei care au trecut prin boala, insa si cei care s-au infectat, nu numai ca se pot infecta, dar pot face o forma clara de boala, o forma medie, pot sa ajunga la complicatii, deci atentie la faptul ca trebuie sa fim prudent.

Nu spune nimeni ca vor fi restrictii, nu spune nimeni ca trebuie sa ne stricam vacanta, dar eu cred ca prudent legata de evitarea zonelor aglomerate, de spatiile inchise, si in general lucrurile care ne pot proteja de infectie cred ca ar trebui sa existe in continuare. Nu vom ajunge pana in toamna, e destul de aproape luna august, si vom avea un numar mare de infectii.

Din fericire nu inseamna ca va fi un numar important, ca de fapt lumea cand aude de numar mare de infectii se gandeste imediat la spitale pline, la terapie intensiva, la restrictii, ori lucrurile acestea nu se vor intampla. Vom merge intr-o convietuire si vom fi intr-un echilibru conditia sa fim foarte atenti la ceea ce avem de facut.

Dupa atata experienta de 2 ani si jumatate stim ca avem nevoie de testare, de evaluare, de evitarea infectarii. Sunt lucruri pe care oricum le-am facut pana acum. Legat de spitale, lucrurile sunt clare, fiecare spital mare poate sa asigure un dublu circuit, adica sa functioneze si pentru covid, si in functie de numarul de cazuri, va fi un procent pentru paturi.

Nu cred ca se pune problema sa lipseasca locurile de internare, mai ales deoarece spuneam ca formele severe vor fi rare, deci cred ca daca gasim acest echilibru, lucrurile vor merge bine. Vom vedea ca si patologiile non-COVID, si toti pacientii vor avea, pana la urma, aceeasi urmarire din partea doctorilor.”