Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Masura pe care o Cere Romanilor in Valul 6 al Pandemiei

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Masura Cere Romanilor Valul 6 Pandemiei

Ministrul Sanatatii a facut astazi declaratii in conferinta de presa saptamanala cu privire la situatia prin care trece intreaga Romanie in momentul de fata din cauza inca activei pandemii de Coronavirus, spunand ca se vor face modificari pentru modul in care functioneaza centrele de testare, unele urmand a fi redeschise.

Ministrul Sanatatii le cere totusi romanilor sa aplice o masura mult mai importanta, mai exact, cei care se testeaza singuri si confirma ca sunt infectati, avand si simptome, sa ramana izolati in case pentru a nu infecta alte persoane, masura care ar trebui sa fie cunoscuta si pusa in aplicare de catre toata lumea.

„In momentul de fata, pe masura ce serviciile de ambulanta fac fata solicitarilor, nu e nevoie sa facem mai multe. Oamenii nu trebuie sa stea la centrele de testare sa astepte sa vina cineva. Furnizam acces la testare in cele cateva deschise, si important este, si incercam sa-l rezolvam, sa se faca testare si macar intr-una dintre cele doua zile de weekend.

O persoana care vine, spre exemplu, sambata noaptea, sa primeasca rezultatul luni. Este in interesul tuturor sa avem rezultatele cat mai rapid. Mai e o problema, au sesizat-o colegii din teritoriu, sunt persoane care se testeaza singure, pentru ca exista acces la teste, nu declara acest lucru desi sunt simptomatice, iar sfatul nostru pentru ei este sa se izoleze, daca nu reusesc sa ajunga la medicul de familie.

Sa se izoleze, si sa incerce sa stea macar 5 zile in izolare daca sunt simptomatici, pentru ca lucrul acesta protejeaza familiile si protejeaza comunitatea, daca ei respecta acest lucru. In functie de solucitari, nu este o urgenta in momentul de fata sa redeschidem toate centrele de testare din spitale. Urgenta a fost atunci cand aveam mii de solicitari la ambulanta, si exista decalaj de 3 zile intre solicitari.

S-a schimbat mediul de finantare pentru centrele de testare private, in momentul de fata noi vom lucra cu laboratoarele publice, care sunt in contract cu Directia de Sanatate Publica. Vom trece de maine la raportarea zilnica, si veti afla numarul de cazuri inregistrate in fiecare zi. Au fost unele speculatii la posturi de televiziune, eu am prezentat situatia saptamanala, care a fost extrapolata la una zilnica.

Cand am discutat despre 7.700 de cazuri, a fost vorba despre cazurile dintr-o singura saptamana. De maine vom avea o raportare zilnica, numarul de cazuri care se inregistreaza zilnic, si sigur la sfarsitul fiecarei saptamani vom avea si o evolutie saptamanala, care e mai relevanta decat cea zilnica. Stiti ca se testeaza mai putin in weekend, si asa mai departe, atunci o comparatie intre intervale de timp mai lungi e mai relevanta.”