Ministrul Sanatatii: Preocuparile de Ultima Ora Confirmate Oficial, Masurile Luate in Romania

Ministrul Sanatatii Preocuparile Ultima Ora Confirmate Oficial Masurile Romania

Ministrul Sanatatii a confirmat in mod oficial preocuparile care sunt in centrul atentiei sale in momentul de fata, si care vizeaza milioane de romani din intreaga tara in momentul de fata, ele fiind legate direct de pandemia de Coronavirus si valul 6, obiectivul fiind de a oferi servicii medicale de care au nevoie romanii.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre preocuparea privind paturile de spital pentru copiii care sunt infectati cu Coronavirus in aceasta perioada, dar si in ceea ce priveste centrele de testare, care trebuie sa fie disponibile in numar mai mare, dar si in weekend, pentru ca oamenii sa afle rapid daca sunt infectati.

“Este o realitate, in Bucuresti mai ales, am discutat inca de la inceputul conferintei. Bucurestiul este un caz aparte deoarece genereaza aproape o treime dintre cazurile inregistrate la nivel national, deja am luat legatura cu principalele spitale de urgenta din capitala pentru a avea paturi disponibile, deci nu doar la cele de boli infectioase.

Lucrul care ne preocupat, si am gasut o solutie pentru Matei Bals, pentru ca acolo era si o adresabilitate mai mare, paturile de copii infectati cu COVID. Aici am spus, cred, in cursul acestei conferinte de presa, copiii sigur ca sunt foarte delicati si trebuie sa avem grija de ei. Cazurile care au intr-adevar nevoie de internare, la copii foarte mici cu risc de deshidratare, sigur ca trebuie internati.

Internarea la copii nu trebuie sa fie in niciun fel, adica ingrijorarea parintilor nu trebuie sa fie exagerata. E bine ca exista o intelegere, e legitima, dar nu trebie neaparat spitalizare, si va spun din propria mea experienta, copiii fac forme usoare de boala, o afectiune febrila care tine 2 – 3 zile. Dar trebuie evaluat copilul, noi pentru a putea aduce parintilor un plus de siguranta, vom infiinta in Bucuresti doua centre de evaluare destinate copiilor.

Nu cred ca este complicat, din punct de vedere legislativ, sa face centre de colectare. Totdeauna lucrul care complica lucrurile este problema legata de finantare, nu pentru ca nu ar fi bani, ci pentru ca trebuie sa respectam toti pasii legali pentru ca aceasta activitate sa fie rapid finantabila, si pentru a asigura inclusiv weekend-urile.

Ne preocupa acest lucru de a gasi solutii pentru centre evaluare care as functioneze in weekend. Este la fel de important sa existe nu doar centre de recoltare, ci si centre in care sa se testeze in weekend, pentru ca daca astepti 48 de ore pentru testare, atunci eficienta testarii scade, si in mod evident o persoana care nu stie inca ca e infectata, poate sa circule in comunitate si sa transmita boala in continuare.”