Sorin Cimpeanu: Ultim Moment, 3 Schimbari Obligatorii in Scoli Anuntate Oficial

Sorin Cimpeanu Ultim Moment 3 Schimbari Obligatorii Scoli Anuntate Oficial

Sorin Cimpeanu a anuntat 3 schimbari foarte importante pentru toate scolile din Romania care vor deveni obligatorii pentru milioanele de elevi si parinti din toata tara, iar conform unei declaratii de presa, vorbim despre orientarea scolara si portofoliul personal al elevului, plus oferirea de feebdack in timp real in timpul evaluarilor.

Sorin Cimpeanu explica in conferinta de presa de mai jos ce presupune fiecare dintre aceste 3 schimbari importante care sunt facute pentru binele elevilor din Romania, menirea lor fiind de a imbunatati calitatea actului educational pentru toti copiii care urmeaza cursurile institutiilor de invatamant din tara.

“Parcursul scolar si evaluarile elevilor au ca scop evaluarea, orientarea, optimizarea, incurajarea invatatii, precum si dezvoltarea capacitatilor de autoevaluare ale elevilor. Evaluarea va fi centrata, conform acestei legi, pe competente. In plus, este obligatoriu sa li se ofere feedback in timp real elevilor, iar aceste evaluari vor sta la baza planurilor individuale de invatare.

Centrul national pentru curiculum si evaluare, in termen de 12 luni de la adoptarea acetei legi si intrarea in vigoare, va realiza o banca unica de instrumente de evaluare avand o functie esentiala pentru aceasta activitate. Elevii care vor incepe anul scolar dupa intrarea in vigoare a acestei legi nu vor mai avea calificative pentru ariile curiculare aparte si educatie fizica, cel mai devreme in septembrie 2023.

Orientarea scolara si portofoliul personal al elevului sunt lucruri de baza care vor deveni obligatorii la finalul clasei a 8-a, cand consilierul scolar si dirigintele vor avea obligatia de a trimite o recomandare de incadrare in educatia secundara superioara. Deci la finalul clasei a 8-a orientarea scolara va fi obligatorie pentru scoala, nu si pentru parinti, dar scoala e obligata sa emita orientarile scolare in baza portofoliului educational.

Portofoliul educational va cuprinde rezultatele inscrise in catalogul electronic, va cuprinde evaluari de profil si recomandari de recuperare, va cuprinde toate diplomelele, certificatele, sau alte inscrisuri obtinute in urma evaluarii competentelor dobandite, sau a participarii la activitatile de invatare in diferite contexte, precum si produse rezultate ale acestor activitati. Portofoliul educational se va utiliza incepand cu grupa mijlocie de la gradinita, si va fi obligatoriu pe tot parcursul invatamantului preuniversitar.

Ma adresez elevilor care incep in septembrie clasa a 7-a, ei vor avea o sansa in plus, aceea a sustinerii a unui examen de admitere a unui liceu. Altfel spus, aceste licee care sunt colegii nationale, care au demonstrat, si vor demonstra, calitatea educatie, vor avea dreptul de a organiza examene de admitere pentru ocuparea a 90% din numarul de locuri. 10% vor ramane pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire.”