Ministrul Sanatatii: Declaratia de Ultima Ora, Problema foarte Preocupanta pentru Romani

Ministrul Sanatatii Declaratia Ultima Ora Problema Preocupanta Romani

Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor despre doua probleme extrem de preocupante in aceasta perioada, dar si despre ceea ce ar trebui sa stie si sa faca in conditiile in care in momentul de fata nu exista un vaccin care sa impiedice transmiterea efectiva a virusului, desi ofera protectie impotriva formelor grave.

Ministrul Sanatatii spune si ca inchiderea scolilor nu este ceva care s-ar putea intampla, in opinia sa, el afirmand ca exista toate sansele ca scolile sa ramana deschise in aceasta toamna, chiar daca varful valului 6 de infectari generate de catre Coronavirus ar urma sa fie atins undeva inluna august.

„Stiti bine ca si in cazul valului 5, principiul care a stat la baza functionarii scolilor nu a fost numarul de cazuri. Nu ne-am raportat la numarul de cazuri. Cand ne-am raportat la numarul de cazuri, am avut scolile inchise. Noi ne-am raportat la un anumit procent de ocupare al paturilor alocate pacientilor infectati COVID.

N-am atins aproape nicaieri, sau a fost o singura situatie, ori au fost doua situatii, care au fost punctuale, si pentru o perioada de timp limitata cand scolile au trecut in scenariul online. Lucrurile au mers cum trebuie, au fost putine decese, pentru ca am pregatit prespitalul, pentru acesti pacienti, i-am incurajat sa se testeze, sa se prezinte mai repede la medic, si au functionat si scolile in conditii de siguranta.

Eu cred ca este intr-adevar o buna performanta in a gestiona valul al cincilea, nu pentru ca sunt eu la minister. Uitandu-matotusi peste faptul ca am avut mult mai putine decese, scolile au functionat, activitatea economica a funcitonat, si cred ca asta ne dorim cu totii, nu sa tinem activitatea economica si scolile inchise. Acesta va fi principiul si acum.

Este o influenta mica a vaccinarii cu acelasi tip de vaccin in aceasta perioada. Sigur ca am recomandat o doza suplimentara, a 3-a, sau a 4-a, pentru ca in Romania sunt multe persoane si fara doza 3. Avem 8 milioane care au facut 2 doze, si avem 2.5 milioane care au facut 3 doze, si cu atat mai putin a patra doza.

Daca in toamna vine doza 4 care previne transmiterea bolii, eu personal le recomanda tuturor celor care au nevoie de aceasta doza suplimentara in acel moment, daca se vaccineaza cu doza 4 acum, in septembrie probabil ca administrarea unei doze suplimentare este mai putin probabil cu un vaccin specific. Solutia acum e cine nu s-a vaccinat deloc sa se vaccinze, iar doza 4 sa fie o doza care opreste transmiterea.”