Octavian Jurma: Saptamana Viitoare S-ar putea Atinge 10.000 de Noi Cazuri COVID

Octavian Jurma Saptamana Viitoare Atinge 10.000 Noi Cazuri COVID

Octavian Jurma, cunoscutul cercetator roman, a publicat o serie de calcule facute cu privire la momentul in care in Romania ar trebui sa se inregistreze acel varf de 10.000 de cazuri anuntat de autoritatile romane, iar el spune ca marti, 26 iulie ar trebui sa se intample acest lucru.

Octavian Jurma da de inteles ca la 10.000 de cazuri zilnice nu ar urma sa fie varful acestui val 6 de infectari generate de catre Coronavirus, ci ar putea fi de fapt o cifra dubla, iar o data cu reinceperea scolii, nu e exclus sa fie iar cresteri ale cazurilor de infectare.

“Al treilea raport zilnic ofera deja un pattern familiar raportarilor din Romania, cu varful saptamanal marti si valori in jurul mediei saptamanale pana duminica. Acest lucru ne permite sa estimam destul de precis ziua in care vor fi atinse oficial anumite valori.

Asa cum se vede si din tabelul cu prognoza simpla, chiar daca acest ritm de crestere incepe sa scada progresiv de la 100% spre 50% pe saptamana, pragul de 10,000 de cazuri pe zi va fi depasit marti, 26 iulie 2022.

Aceasta inseamna fie ca varful de 10,000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie ca la mijlocul lunii august varful va fi la peste 20,000 de cazuri pe zi. Este destul de sigur ca pragul de 10,000 de cazuri va fi atins. Nu este insa clar ce urmeza dupa. Avem doua scenarii posibile:

  1. un platou inalt in luna august asa cum s-a intamplat in 2020 dupa suspendarea legii carantinei
  2. o faza descendenta de scurta durata

In ambele scenarii reluarea cresterii pe fondul lipsei complete de masuri de preventie in scolii este foarte probabila, alimentata si de importului noilor variante la revenirea din vacantele din strainatate.

In graficul de sub tabel aveti rata de crestere pentru cei mai importanti indicatori. Se vede cum debutul internarilor are loc conform asteptarilor teoretice, la 2 saptamani dupa debutul cresterii numarului de cazuri, iar cel al internarilor la ATI si deceselor la 3-4 saptamani.

Astfel saptamana trecuta este prima saptamana care ne ofera o imagine completa a ratei de cuplare intre aceste variabile.”

author avatar
Redactia iDevice.ro