Planeta Jupiter: Imaginea Impresionanta facuta de NASA cu Telescopul James Webb

Planeta Jupiter Imaginea Impresionanta NASA Telescopul James Webb

Planeta Jupiter incepe sa fie observata „cu alti ochi” multumita telescopului spatial James Webb, iar cei de la NASA au publicat o noua fotografie impresionanta realizata de catre isntrumentul care ne va ajuta sa intelegem mai bine universul. Probabil stiti deja ca planeta Jupiter a fost surprinsa intr-o varietate de imagini si clipuri video in ultimii ani, iar asta pentru ca o sonda spatiala inca o orbiteaza, si transmite in mod constant imagini cu ceea ce se intampla acolo.

Planeta Jupiter este totusi surprinsa in noi imagini cu infrarosu de catre un telescop care are aparatura ultra-moderna, spre deosebire de sonda spatiala Cassini, care desfasoara o misiune veche de foarte multi ani, cu aparatura de inregistrare net inferioara. Telescopul spatial James Webb este folosit acum pentru a surprinde si a intelege mai bine planeta Jupiter si inelul care o inconjoara, el fiind descoperit in 1975 de catre cercetatorii de la NASA.

Planeta Jupiter: Imaginea Impresionanta facuta de NASA cu Telescopul James Webb

Planeta Jupiter Imaginea Impresionanta NASA Telescopul James Webb inel
Planeta Jupiter vauta prin infrarosu multumita telescopului James Webb. FOTO: NASA, NASA, ESA, CSA, STScI, Judy Schmidt

NASA a descoperit inca de prin anii ’90 ca acest inel care inconjoara planeta Jupiter este format din resturi ale meteoritilor care s-au ciocnit de lunile care o inconjoara, insa desigur ca expertii sai vor sa afle cat mai multe despre ele. Imaginea cu infrarosu realizata de catre telescopul spatial James Webb ne arata inca o data cat de impresionanta este planeta Jupiter, NASA folosindu-se de noile instrumente pentru a observa mai atent si furtunile care exista pe corpul cosmic.

“Acest inel a fost creat de impactul meteoroizilor asupra lunilor mici din apropiere. Pe măsură ce un meteorid mic lovește micuțul Metis, de exemplu, acesta va pătrunde în Lună, se va vaporiza și va exploda murdăria și praful pe o orbită joviană. Imaginea prezentată a lui Jupiter în lumină infraroșie de către telescopul spațial James Webb arată nu numai Jupiter și norii săi, ci și acest inel. De asemenea, este vizibilă Marea Pată Roșie a lui Jupiter (GRS) — în culoarea relativ deschisă în partea dreaptă.”

Planeta Jupiter es surprinsa in imagine impreuna cu lunile sale Europa, Thebe, Metis, plus o umbra pe care luna Europa o lasa peste atmosfera sa foarte densa, plina de furtuni extrem de puternice pentru care prea multe explicatii nu exista. Cei de la NASA vor sa explice cat mai multe dintre misterele pe care le-au observat pe planeta Jupiter, iar cu ajutorul telescopului James Webb au sanse foarte mari de a face acest lucru in anii urmatori.

Planeta Jupiter va fi in continuare foarte intens monitorizata de catre oamenii de stiinta pentru a se descoperi mai multe dintre secretele sale, asa ca ramane doar sa vedem ce anume va mai fi dezvaluit in perioada urmatoare si ce va mai putea fi explicat.