Fortele Aeriene Romana Participa la Misiuni de Interventie in Slovenia

Fortele Aeriene Romana Participa Misiuni Interventie Slovenia

Doua Aeronave ale Fortelor Aeriene Romane, de tip C-27 J SPartan si C-130 Hercules, impreuna cu 30 de militari – piloti, personal navigant si personal auxiliar, participa la misiuni de interventie in Slovenia, tara afectata serios de incendii in aceasta perioada, iar mai multe detalii aveti mai jos.

Ca urmare a unei hotărâri emise, în această dimineață, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, două aeronave C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române sunt pregătite pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție din Republica Slovenia, țară afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile.

Aeronavele Forțelor Aeriene Române sunt deservite de aproximativ 30 de militari – piloți, personal navigant și personal auxiliar.

Având în vedere situația gravă prin care trec mai multe țări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în calitate de Punct național de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilității de sprijin a României, iar prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenției forțelor și mijloacelor oferite de țara noastră.

Pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române este a treia misiune internațională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia, și a doua în luna august a anului 2021, în Macedonia de Nord.

Aeronavele C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, care pot transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere, au acționat, din 2017 și până în prezent, și pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău.