Alexandru Rafila Atentioneaza Romania, Situatia care Preocupa Autoritatile in Plina Vara

Alexandru Rafila Atentioneaza Romania Situatia Preocupa Autoritatile Vara

Alexandru Rafila transmite o atentionare foarte importanta pentru milioanele de romani din intreaga tara, si confirma o situatia preocupanta care a fost confirmata de catre autoritatile din tara, el afirmand ca numarul cazurilor care se pozitiveaza in teste este mare.

Alexandru Rafila spune deasemenea ca exista o diferenta intre numarul infectarilor zilnice si cel al infectiilor reale, dar ca majoritatea acestora sunt usoare si ca oamenii nu se testeaza pentru ca trec usor peste ele, ceea ce se observa si in numarul mic de persoane internate in spitale acum.

“Eu cred ca sunt mai multe cazuri decat cele pe care le raportam zilnic, totdeauna a existat aceasta diferenta, dar observam totusi la testari ca a crescut procentul probelor pozitive destul de mult. Exista acces la testare in momentul de fata, dar multe persoane care probabil ca au forme banale, o viroza de vara fara probleme, se autotesteaza, sau nu se testeaza, si trec peste boala fara probleme.

Daca sunt realizate corect (n. red. vis-à-vis de testarea facuta acasa) nu este vreo problema. Noile variante circulante ale tulpinii Omicron nu pun probleme legate de diagnostic, ele pun probleme legate, daca vreti, de eficacitatea raspunsului imun care apare dupa boala, sau vaccinare, sau amandoua, si scapa de multe ori raspunsului imun.

Transmisibilitatea nu este influentata nici de vaccinare si nici de trecerea prin boala, iar daca urmarim cifrele zilnice, avem aproape 20% dintre cazuri de reinectie, deci e clar ca imunitatea oferita de boala e limitata. Multi dintre cei care se reinfecteaza au fost si vaccinati, deci e clar ca avem o varianta care provoaca foarte usor imbolnaviri, dar din fericire forme usoare ale imbolnavirilor.

Ne gasim intr-o situatie cu totul, si cu totul, diferita fata de situatia din anul 2020, pentru ca, practic, circulatia extinsa a virusului in comunitate, si vaccinarea, bineinteles, au dus la aparitia unui nivel de imunitate in populatie care totusi face ca aceasta infectie sa nu mai fie, asa cred si asa se va intampla in viitor, o problema reala de sanatate publica in Romania.

Va ajunge incet, incet, noul Coronavirus, la fel ca si celelalte Coronavirusuluri care produc infectii banale, in special in sezonul rece. Formele sunt mai usoare, e vorba si de particularitatea acestor tulpini. Ele au o transmisibilitate mai mare si produc forme mai usoare, care coroborat cu imunitatea colectiva, duc la aparitia formelor cu impact mai mci in spitale.”