Comisia Europeana a Ajuns la un Acord privind Reducerea Consumului de Gaze

Comisia Europeana a Ajuns la un Acord privind Reducerea Consumului de Gaze

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a anuntat in mod oficial astazi faptul ca s-a ajuns la o intelegere intre statele europene cu privire la reducerea consumului de gaze cu 15% in perioada martie – august pentru a reduce impactul santajului Rusiei privind livrarile de gaze naturale.

“Astăzi, UE a făcut un pas decisiv pentru a face față amenințării unei întreruperi complete a gazului de către Putin. Salut cu ardoare aprobarea de către Consiliu a Regulamentului Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze.

Acordul politic la care a ajuns Consiliu în timp record, bazat pe propunerea Comisiei „Să economisiți gazul pentru o iarnă sigură” depusă săptămâna trecută, va asigura o reducere ordonată și coordonată a consumului de gaze în UE, pentru a se pregăti pentru iarna viitoare.

Acesta completează toate celelalte acțiuni întreprinse până în prezent în contextul REPowerEU, în special pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz, a accelera dezvoltarea surselor regenerabile și a deveni mai eficient din punct de vedere energetic.

Angajamentul colectiv de reducere cu 15% este foarte semnificativ și ne va ajuta să ne umplem depozitul înainte de iarnă.

În plus, posibilitatea de a declara o stare de alertă a UE care să declanșeze reduceri obligatorii a consumului de gaze în statele membre oferă un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea aprovizionării și pentru a-și proteja consumatorii, fie că este vorba de gospodării sau industrie.”