Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Anunt privind Obligatia pe care Nu o Vor Multi Romani

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Anunt Obligatia Nu Vor Multi Romani

Ministrul Sanatatii a vorbit intr-o declaratie de ultima ora despre o masura foarte importanta pentru intreaga tara, dar una pe care nu o doreste niciunul dintre romani, iar asta pentru ca vorbim despre obligatia de a purta masca de protectie in spatii inchise si mijloacele de transport in comun.

Ministrul Sanatatii spune ca aceasta masura poate fi impusa doar prin hotarare a Guvernului Romaniei, in urma unei propuneri a CNSU, care are un comitet tehnico-stiintific condus de catre Raed Arafat, seful DSU, iar doar in baza unei recomandari facute in cadrul acestor comitete, poate fi adoptata si o hotarare de Guvern.

“In ceea ce priveste alte masuri (n. red. intrebat privind reintroducerea obligatiei de a se purta masca de protectie) care are putea fi considerate necesare, cum ar fi utilizarea mastii, noi am recomandat extrem de clara utilizarea mastii in spatiile inchise aglomerate si in mijloacele de transport public in comun. Acest lucru nu poate fi realizat de minister si necesita o decizie a Guvernului Romaniei.

Aceasta recomandare a utilizarii mastii in spatiile inchise si in mijloacele de transport in comun, este considerata o masura eficienta si de catre Comisia Europeana, sau institutiile specializate din subordinea ei. E considerata o masura nonfarmacologica care influenteaza pozitiv in sensul ca reduce transmisibilitatea, e o bariera mecanica si s-a demonstrat de-a lungul timpului ca este utila.

Exista un Comitet National pentru Situatii de Urgenta condus de primul-ministru al Romaniei. Acest comitet are si un comitet tehnico-stiintific care poate sa fundamenteze anumite lucruri. El este condus de secretarul de stat conducator al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, si daca va fi nevoie, sigur ca acest comitet poate sa aduca in dezbatere o astfel de masura.

Pentru mine este importanta nu numai masura in sine, ci si explicarea, sau mai ales aplicabilitatea masurii, pentru ca populatia sa inteleaga ca intr-adevar este nevoie pentru un timp limitat de o astfel de masura. Daca introduci masura fara pregatire, fortat, discretionar, oamenii fie nu vor purta masca, fie o vor purta incorect.

Purtarea incorecta a mastii, sub nas, de exemplu, nu are niciun fel de eficacitate si important este ce ne dorim. Eu imi doresc cel mai mult sa intrerup transmisibilitatea acestei boli, si din cauza aceasta este nevoie de o abordare care sa tina cont si de realitati si de modul in care populatia reactioneaza la astfel de masuri cand ele sunt implementate.”