Alexandru Rafila: Vestea Buna de Ultima Ora si Avertizarea pentru Milioane de Romani

Alexandru Rafila Vestea Buna Ultima Ora Avertizarea Milioane Romani

Alexandru Rafila a transmis in cadrul unei declaratii de presa o veste extrem de buna pentru milioanele de romani din intreaga tara care in aceasta perioada foarte complicata pentru toata lumea asteptau asa ceva, el spunand ca situatia valului 6 ramane una buna chiar daca exista multe infectari, numarul spitalizarilor fiind redus.

Alexandru Rafila transmite totusi o avertizare extrem de importanta in legatura cu medicamentele antivirale, iar asta pentru ca ele sunt prescrise doar celor care au nevoie de ele, si nu trebuie luate de catre oricine in special nu in mod preventiv, asa ca trebuie sa ascultati aceste recomandari.

“BA.5 este o varianta a tulpinii Omicron care circula acum, au fost mai multe, BA.1, acum circula BA.4 si BA.5. O alta varianta este analizata, BA.2.75, care are o transmisibilitate mult mai mare. Oricum, ceea ce observam, si nu observam doar la noi, ci si in Franta unde sunt aproape 200.000 de cazuri noi diagnosticate zilnic, e ca marea majoritatea a cazurilor sunt usoare.

Sunt totusi situatii, mai ales la pacientii varstnici care au si alte afectiuni, in care boala se complica, si la acesti pacienti intr-adevar, la cei care au fost vaccinati cu 3 doze simptomatologia de obicei este mai putin evidenta, si nu se ajunge in situatii limita care sa genereze internare la ATI. Oricum ar fi, daca va uitati pe cifre, proportia de paturi ocupate la ATI, e mai mica decat proportia de paturi ocupate in general de COVID.

De obicei era invers proportia, la ATI era o proportie mai mare de paturi ocupate, iar asta arata ca gravitatea acestei infectii este mai mica decat a tulpinilor anterioare, mai ales Delta. Tratament cu antivirale doar la cei care au nevoie de antivirale. Exista in momentul de fata un “elan”, un “entuziasm”, in care toata lumea vrea sa ia antivirale.

Eu o sa aduc din nou in atentia opiniei publice informatiile legate de antivirale, sigur ele au o anumita eficienta impotriva infectiei, dar persoanele cu forme usoare, sau cu forme medii care nu au comorbiditati, persoanele tinere, adulte, nu au nevoie de ele, este suficient tratamentul simptomatic.

Cei care au diverse alte afectiuni, sau fac forme de boala grave, sau medii, o data cu afectiunile despre care discutam, atunci trebuie tratat cu antiviral. Medicamentatia poate fi primita fie ca tratament livrat in ambulatoriu, fie ca tratament in spital, daca ne referim la tratamentul injectabil cu antiviral.”