Ministrul Educatiei: Schimbarea Majora din Scoli, Ce Examen Nou se va Introduce

Ministrul Educatiei explica una dintre schimbarile importante care este facuta pentru scolile din Romania, una pe care se pare ca multe scoli au cerut-o de ani de zile, si care intr-un final va fi implementata impreuna cu noile legi ale educatiei, dar abia din cursul anului 2023.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum se vor da examenele de admitere in colegiile nationale pentru a se permite sustinerea performantelor in randul acestora, examenele de admitere urmand a fi date inainte de Evaluarea Nationala pentru a le oferi o sansa in plus elevilor de a intra la liceul pe care-l doresc.

“Concursul propriu de admitere in licee a fost o cerere repetata timp de multi a colegiilor centenare. A acelor colegii care au demonstrat ca pot face performante, si care vor sa organizeze concursuri proprii pentru a selecta elevii. Esenta acestui pachet legislativ, daca trebuie redus in doua cuvinte, este una singura, trebuie sa imbinam excelenta si echitatea.

Excelenta poate fi facuta in aceste colegii nationale. ICHB, Romania locul 2 mondial in fata SUA la olimpiada de fizica. 4 elevi din 5 erau de la un liceu privat. Matematica, locul 5 mondial, primul loc in Europa, 5 din 6 componenti vin de la acelasi liceu privat. Este un model care trebuie replicat si in aceste colegii, trebuie incurajate pentru a sustine excelenta.

Acest liceu privat, Liceul International de Informatica, aduna din toata tara elevii cu cele mai bune rezultate, le ofera cadru, si ii sprijina pentru a obtine performante. Si obtin performante, si sunt de laudat si apreciat. Lucrul acesta trebuie sa se intample si in liceele romanesti. Printre alte masuri de sustinere a excelentei se afla si aceasta posibilitate de a sustine concursul propriu de admitere in liceu.

Am observat ca s-a inteles gresit in spatiul public ca obligatoriu pentru 90% din locuri. Concursul propriu de admitere trebuie sa se finalizeze inainte ca desfasurarii Evaluarii Nationale. Este o sansa in plus, nu ia din sansele existente, ci da o sansa in plus celor care vor sa demonstreze excelenta. Pana la 90% din locuri inseamna ca lasam decizia la nivelul scolii de a avea 70%, sau 60%, sau 50% din locuri, nu sunt obligate.

Au posibilitatea de a scoate la concurs propriu pana la 90% din locuri. Am avut o intalnire in care mi s-a cerut: noi putem sa scoatem doar 75% din locuri, si 25% sa fie rezervate Evaluarii Nationale ? Am zis da, categoric da!”