Ministrul Sanatatii: Hotararea de Ultima Ora Anuntata in Premiera pentru Romania

Ministrul Sanatatii Hotararea Ultima Ora Anuntata Premiera Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o hotarare de ultima ora in premiera petnru toata Romania, iar dupa cum puteti vedea si mai jos, ea are impact pentru milioane de romani din toata tara deoarece vorbim despre hotararea ca vaccinul antigripal sa ajunga anul acesta mai devreme in tara.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca nu exista deocamdata un vaccin combinat pentru Coronavirus si gripa, dar si ca romanii care sunt infectati si asimptomatici, dupa cele 5 zile in care ar trebui sa stea in izolare, ar trebui sa poarte masca de protectie daca decid sa isi paraseasca locuinta, pentru a nu infecta si alte persoane.

“Pacientii asimptomatici se considera ca dupa 5 zile, daca sunt vaccinati, sau 7 zile nu sunt vaccinati, nu sunt contagiosi, dar ca o masura de precautie, rationala, sa utilieze inca cateva zile masca, pana inca un eventual test devine negativ. Exista alte tari europene care accepta circulatia celor care sunt pozitivi, daca sunt asimptomatici, dar cu conditia utilizarii mastii.

Nu, nu este un vaccin combinat, e o discuție pentru anii viitori, dacă se poate obține un astfel de vaccin. Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu comorbidități și femeile gravide se păstrează.

Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puțin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecției cu noul coronavirus, a circulat mai puțin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică acum este sezonul rece.

Vom avea în premieră, aș spune, la dispoziție vaccinul gripal încă de la sfârșitul lunii septembrie începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziție și populația să aibă timp la dispoziție să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situația în care aducem vaccin gripal și-l dăm medicilor de familie în luna ianuarie când interesul evident scade și eficacitatea este mai mică.

Se comanda în funcție de evoluție și în funcție de absorbție din anul anterior. Am ținut cont de acest considerent. Inițial, o să facem o achiziție de 1,5 milioane de doze. În măsura în care va exista cerere mai mare, o vom completa. Da, anul trecut, în 2021, s-au comandat 2,5 milioane de doze și s-au folosit 1,5 milioane de doze. Noi comandăm 1,5 milioane de doze cât s-au folosit în anul anterior.”