Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Conditia pentru Masuri de Restrictie in Valul 7 COVID

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Conditia Masuri Restrictie Valul 7 COVID

Ministrul Educatiei a transmis printr-un anunt de ultima ora care este conditia pentru una dintre masurile de restrictie foarte importante pe care autoritatile o discuta in cazul valului 7 de infectari generate de Coronavirus, inchiderea scolilor, si se pare ca acest lucru nu este exclus deocamdata.

Ministrul Educatiei spune ca scolile pot fi inchise in momentul in care gradul de ocupare al paturilor de spital ajunge la 75%, insa ar fi vorba doar despre o inchidere pentru o perioada foarte limitata de timp a scolilor in Romania, dar masura inca este in discutie, si nu este finala.

“Nu vor fi restrictii, dar vor fi aceleasi recomandari pe care noi insistam si eu sunt bucuros sa constat in viata de zi cu zi ca sunt multe locuri inchise, spatii inchise, chiar si in mijloacele de transport in comun, am vazut chiar si in piete mai aglomerate persoane care poarta masca, si o poarta corect. Asta este solutia, chiar daca acum este putin mai dificil, e vara, e greu de purtat masca.

Cred ca daca insistam, si oamenii inteleg ca este intr-adevar pentru protectia proprie, sau a comunitatii, a colectivitatii in care traiesc, cred ca va exista o mult mai mare aderenta la utilizarea mastii, decat la impunerea utilizarii mastii, intr-un moment in care nervii sunt destul de intinsi, iar gradul de acceptabilitate a unei masuri care pare coercitiva, cred ca e destul de redus.

Scolile am zis ca vor fi deschise, si ceea ce monitorizam indeaproape este gradul de ocupare al paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75%, poate sa duca la inchiderea pentru o perioada extrem de limitata, clara, pana scade acest grad de ocupare, nu oricum. Numarul de infectii nu mai este un indicator.

Eu sunt aproape convins ca nu ii mai trece nimanui prin cap sa ma iimpuna un lockdown. Noi suntem intr-o criza economica atat de profunda incat un astfel de lockdown nu ar face altceva decat sa duca la o criza catastrofala. Atunci toate masurile acestea ar fi fara niciun fel de efect. E mai bine sa fim echilibrati si sa facem recomandari ferme.

Sa luam masuri medicale, acolo unde este nevoie, si sa evitam genul acesta de abordari care, din pacate, erau de multe ori mi s-au parut chiar neprofesioniste din punctul de vedere al comunitarii informatiei. Da, dupa ce vine vaccinul adaptat in luna octombrie, ma voi vaccina cu doza 4.”