1.7 Miliarde de LEI Aprobati de Comisia Europeana pentru Romania! La ce vor fi Folositi Banii

1.7 Miliarde de LEI Aprobati de Comisia Europeana pentru Romania! La ce vor fi Folositi Banii

Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca de ajutoare de stat in valoare de 358 de milioane de euro care are menirea de a ajuta intreprinderile afectate de catre pandemia de Coronavirus, iar mai jos aveti detalii cu privire la directiile in care vor fi trimisi acesti bani de catre autoritatile europene.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat. Măsura va fi deschisă microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus care își desfășoară activitatea în sectoare precum industria prelucrătoare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și sectorul serviciilor de cazare.

În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe. Măsura urmărește să ajute întreprinderile să finanțeze investiții în active corporale și necorporale pentru a depăși deficitul de investiții acumulat în economie din cauza crizei provocate de coronavirus.

Se preconizează că de măsură vor beneficia aproximativ 1.000 de întreprinderi. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar.

În special: ajutorul (i) nu va depăși 1 % din bugetul total al schemei per beneficiar; (ii) va fi util pentru investiții în active corporale și necorporale, dar nu și pentru investiții financiare; (iii) nu va depăși pragurile maxime stabilite pentru ajutoare în cadrul temporar și (iv) se acordă până la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a facilita dezvoltarea anumitor activități economice care sunt importante pentru o a duce la o redresare durabilă a economiei, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informații cu privire la cadrul temporar și la alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi găsite aici.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.103503 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.