ULTIM Moment: Ministrul Educatiei ne Informeaza despre Schimbarile Majore din Scolile Romaniei

ULTIM Moment Ministrul Educatiei Informeaza Schimbarile Majore Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei vorbeste pentru milioane de romani din intreaga tara despre o serie de extrem de importante schimbari care vor fi facute pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca va exista o institutie care ii va verifica pe profesorii care nu respecta legea, insa numai daca va fi sesizata.

Ministrul Educatiei vorbeste despre verificari bazate exclusiv pe respectarea legii educatiei, nu pe alte probleme legale, iar separat de asta ne spune ce fel de modificari sunt facute pentru sistemul universitar din Romania in perioada urmatoare, ele fiind unele dintre cele mai importante facute de autoritati in cursul ultimilor ani.

“Ministerul nu are atributii de control din aceasta perspectiva, insa va avea o Autoritate Nationala pentru Inspectie scolara si asigurarea caliutatii in invatamant, in cadrul careia va functiona o Comisie Nationala de Inspectie scoala care va avea drept obiectiv exact respectarea acestor reguli ce tin de deontologia profesionala.

Persoanele care vor face parte din aceasta comisie va asigur ca vor fi dincolo de nicio indoiala din perspectiva prestigiului profesional, sau moral. Ii vor verifica pe profesori atunci cand situatiile vor fi semnalate, da. Altfel nu exista posibilitatea institutionala si legala din partea ministerului pentru a face astfel de verificari.

Trebuie sa fim onesti. Comisia va verifica situatiile care vor fi semnalate, nu va functiona principiul autosesizarii, si al perchezitiilor domiciliare, in mod sigur nu. Nu ne ocupam cu aceste aspecte si ne dorim sa punem lucrurile in regula in asa fel incat fiecare institutie sa se ocupe de ceea ce trebuie sa se ocupe. Sunt alte institutii care se ocupa de aspectele astea, inclusiv respectarea normelor fiscale.

Se schimba foarte multe lucruri in mediul universitar, exista programe nationale noi, programul national de reducere a abandonului universitar, apare programul nou de internationalizare a invatamantului universitar romanesc: Study in Romania. Cresterea burselor de la 200 de LEI pe luna la 300 de LEI pe luna pentru fiecare student bugetat, deci o crestere de 50% a fondului.

Apar o serie de institutii noi mult mai bine adaptate nevoilor pe care sistemul romanesc de invatamant superior le are, mult mai puternic profesionalizate, si mecanisme mult mai eficiente pentru a veghea la standardizarea in ceea ce priveste acordarea diplomelor universitare, pentru a veghea la respectarea conditiilor de etica, pentru a veghea la conditia echitabila a finantarii.” a declarat oficialul Guvernului.