Ministrul Sanatatii Anunta intr-o Declaratie de Ultima Ora Cand Iesim din Pandemie, Situatia Valului 6

Ministrul Sanatatii Anunta Declaratie Ultima Ora Cand Iesim Pandemie Situatia Valului 6

Ministrul Sanatatii a anuntat in cadrul unei declaratii de presa informatii cu privire la doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta  Romania in momentul de fata, mai exact valul 6 de infectari generate de catre Coronavirus, dar si pandemia in sine.

Ministrul Sanatatii spune ca situatia valului 6 de infectari generate de catre Coronavirus este tot mai buna, cu scaderea constanta a numarului de cazuri, insa din pandemie se va iesi atunci cand va disparea transmiterea comunitara, iar numarul deceselor va scadea suficient de mult la nivel global.

“Nu e niciun fel de joc cu cifrele, si din cauza asta noi facem o conferinta saptamanala pentru a vedea numarul de cazuri care se strang in 7 zile, pentru ca e mult mai relevant decat o variatie zilnica, care ar putea fi ami putin precisa. Saptamana aceasta avem, totusi, fata de saptamana precedenta, cu vreo 14.000 de cazuri mai putin.

Avem o medie cu vreo 2.000 de cazuri mai putin pe zi fata de saptamana precedenta, deci nu e vorba de oscilatiile zilnice, unde fiind foarte mult vorba despre testele efectuate, si de interesul oamenilor pentru a se prezenta la testare. Avem o situatie care ne arata ca de 2 saptamani avem o scadere rapida a infectiei in Romania, fiind la o rata de reproducere de 0.89, subunitara.

Numarul de decese sigur ca este ceva mai mare decat in urma cu 3 – 4 saptamani, dar este un ecou, daca vreti, neplacut, grav, dar real al faptului ca in urma cu 2 – 3 saptamani am avut un maxim de cazuri. Oricum, comparat cu valul precedent, cu valul al cincilea, numarul de decese si numarul cumulat de cazuri este mai mic, iar aceasta tendinta de descrestere a fost mai rapida.

Nu este o scadere brusca, ci e liniara. Daca veti vedea, si avem la dispozitie graficul din conferinta de presa saptamanala, si veti vedea simularea de la INSP realizata in urma cu vreo 6 – 7 saptamani, veti vedea ca graficul urmeaza foarte aproape simularea facuta de ei. Este un ciclu normal pentru o viroza respiratorie la care apare imunitatea de grup.

Este in continuare pandemie pentru ca exista un numar semnificativ de cazuri pe toate continentele, din aceasta cauza este considerata pandemie. Nu cred ca se pune problema asa, in mod normal daca numarul de decese scade foarte, foarte mult, si boala devine endemica, fara transmitere rapida, cu explozii de cazuri, se iese din pandemie.”