SUA Refuza sa Livreze Ucrainei Rachete cu Raza Lunga de Actiune

SUA Refuza sa Livreze Ucrainei Rachete cu Raza Lunga de Actiune

SUA refuza sa livreze Ucrainei rachete ATACMS cu raza lunga de actiune, asa cum cer ucrainienii, in frunte cu Volodimir Zelenski, de cateva luni bune incoace, iar asta pentru ca exista temerea ca ele sa nu fie folosite pentru atacuri directe pe teritoriul Rusiei, ceva ce ar putea provoca o escaladare majora a razboiului.

SUA poate folosi aceste rachete impreuna cu sistemele HIMARS din Ucraina pentru a lovi cu inalta precizie tinte aflate la pana la 300 de kilometri distanta, insa Ucrainei i-a livrat doar rachete capabile sa loveasca tinte aflate la distante de pana la 70 de kilometri, totul pentru a evita atacuri pe teritoriul Rusiei.

“SUA „nu sunt înclinate” să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS. Statele Unite sunt reticente în a furniza forțelor ucrainene sisteme de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune (ATACMS), pe care Ucraina le-a „solicitat de luni de zile”, a informat CNN pe 15 septembrie, citând oficiali americani.

ATACMS au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. „Administrația încă crede că furnizarea acestor sisteme ar putea fi escalativă, deoarece ar putea fi folosite pentru a trage în Rusia însăși”, a raportat CNN.”