Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anuntul de Importanta Nationala Transmis Romanilor

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anuntul Importanta Nationala Transmis Romanilor

Ministrul Sanatatii a facut un extrem de important anunt de ultima ora pentru milioanele de romani din intreaga tara astazi, unul despre care ar trebui sa stie toata lumea in momentul de fata, iar asta pentru ca el explica de ce inca mai exista pandemie de Coronavirus, side ce ea nu se va termina prea curand.

Ministrul Sanatatii explica si care este diferenta dintre o pandemie si o urgenta majora de sanatate publica, iar Coronavirus inca genereaza probleme atat de mari in intreaga lume in momentul de fata incat nu exista deocamdata motive suficiente pentru ca pandemia sa se incheie, din pacate.

“Din punct de vedere al expertilor, pandemia inca reprezinta o urgenta majora de sanatate publica, si nu poti sa o cataloghezi altfel dintr-un motiv foarte simplu, cand zilnic ai sute de mii, sau poate mai multe sute de mii de cazuri soldate cu mii de decese, din punct de vedere a expertilor, ea inca ramane o problema de sanatate publica.

Sigur ca noi ne gasim intr-o situatie favorabila in acest moment pentru ca noi inregistram in fiecare saptamana probabil undeva intre 10.000 – 12.000 de cazuri saptamanal. Numarul de decese s-a redus sensibil, sunt cateva decese inregistrate zilnic, adica nu este un tablou, daca vreti, in acest moment, cel putin, mai ingrijorator decat care se inregistreaza anual in sezonul gripal.

Spre deosebire de gripa, la care diagnosticul etiologic este mai putin precis, adica nu ca nu se poate face un diagnostic la fel de precis, dar nu se face un diagnostic la fel de sistematic ca si in cazul COVID. De cele mai multe ori, iar asta se intampla peste tot, numarul de cazuri de gripa este extrapolat in functie de numarul total de viroze si anumite studii care testeaza intr-un anumit santinela in anumite zone.

Exista o definitie, se lucreaza cu definitii, definitiile legate de urgentele de sanatate publica, de pandemie nu se schimba, sunt aceleasi. Daca ai un numar mare, o transmitere comunitara, si ea exista in mai multe tari, pe mai mult de un continent, sau doua, atunci discutam despre o pandemie.

Noi avem o pandemie, daca vreti, si de alte boli, dar nu sunt toate declarate urgente de sanatate publica. Pandemia nu inseamna neaparat urgenta de sanatate publica. Noi avem aceasta asociere intre pandemie, adica o boala care se poate transmite comunitar pe mai multe continente, dar care pune probleme sistemelor de sanatate publica, din cauza aceasta pandemia de COVID e declarata urgenta majora de sanatate publica.”