Ministrul Sanatatii: Anunturile de ULTIMA ORA, Masurile de Interes National pentru Romani

Ministrul Sanatatii Anunturile ULTIMA ORA Masurile Interes National Romani

Ministrul Sanatatii a facut doua anunturi oficiale extrem de importante despre care ar trebui sa stie toti romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca ele au un impact la nivel national, si vorbim intai despre decizia de a se invsti 80 de milioane de euri pentru inrastructura necesara tratarii pacientilor critici nou-nascuti in Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre ANDIS, care urmeaza sa fie operationalizata printr-o Hotarare de Guvern care este pregatita de adoptare, iar mai jos aveti explicatii cu privire la impactul economic pe care ar urma sa il aiba aceasta noua agentie guvernamentala dupa ce va fi facuta.

“Ministerul Sănătății a alocat peste 80 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru investiții în infrastructura necesară tratării pacienților critici nou-născuți. 80.200.000 Euro fără TVA au fost alocate pentru finanțarea unui număr de minim 25 spitele publice pentru: creșterea capacității secțiilor/compartimentelor de terapie intensivă nou născuți cu minim 124 de paturi adiționale, inclusiv infrastructura și echipamente.

Dotarea secțiilor nou născuți existente în vederea dotării cu echipamente medicale adecvate pentru minim 90 de paturi existente; construirea, amenajarea și dotarea a minim 8 centre de training care au ca scop formarea continuă a cadrelor medicale pentru tratarea nou născuților cu patologii grave; îmbunătățirea programului de screening (retinopatie de prematuritate, maladii congenitale de cord) prin dotarea infrastructurii existente cu aparatura medicală relevantă.

Tot în cadrul acestei investiții vor fi achiziționate 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală nivel III. Dosarele de finanțare se vor încărca pe pagina de web a Guvernului Romaniei. Data deschidere platformă pentru depunere dosare de finanțare: 21 octombrie 2022 ora 10:00. Data închiderii: 03 martie 2023, ora 16:00. Data limită de implementare a proiectelor: 30 noiembrie 2024.

Normele metodologice de aplicare ale Ordonanței de urgenţă vor asigura cadrul legislativ necesar în vederea operaționalizării ANDIS. Operaționalizarea ANDIS și începerea activității de către aceasta va permite atingerea obiectivelor urmărite cu ocazia adoptării Ordonanței de urgență în legătură cu dezvoltarea infrstructurii de sănătate.

Funcționarea unei agenții specializate în dezvoltarea infrastructurii de sănătate acoperă nevoia identificată de gestionare dedicată a obiectivelor de investiții și a proiectelor de construcții noi sau modernizate, echipate cu aparatură modernă, cu spații dedicate intervențiilor sau tratamentelor pentru recuperarea stării de sănătate a populației în aceeași măsură cu creșterea accesului populației la servicii de sănătate prin realizarea spitalelor regionale, construcții noi și moderne.

De asemenea, experiența ANDIS va fi benefică în planificarea și realizarea acestor investiții astfel încât în cel mai scurt timp infrastructura de sănătate din România să fie modernă și accesibilă populației, indiferent de regiunea geografică în care aceasta trăiește, fiind încurajată solicitarea serviciilor medicale dedicate pe localitate, județ, regiune, fiind redusă astfel mobilitatea și supraaglomerarea unor centre de diagnostic și tratament.

Astfel, pe termen mediu și lung se estimează că, odată cu accesul la servicii medicale de prevenție și asistență medicală primară, costurile cu sănătatea vor intra pe un palier constant, fiind mai simplu de estimat și de inclus în bugetele instituțiilor de sănătate, măsurile descrise în PNRR fiind complementare pe toate palierele.”