Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anuntul Major privind o Problema de Importanta Nationala

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anuntul Major Problema Importanta Nationala

Ministrul Sanatatii le transmite Romanilor un anunt de importanta nationala care explica una dintre deciziile extrem de importante pentru tara noastra, iar asta pentru ca autoritatile vor sa se asigure de faptul ca romanii vor avea medicamentele de care au nevoie in viitor, pentru a trece peste problemele actuale.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre un grup de lucru care a fost format exact in acest scop de catre autoritati, iar asta pentru ca este nevoie de mult mai multe solutii pentru a se rezolva problemele cu lipsa anumitor medicamente din farmaciile din Romania cat mai rapid.

“S-a infiintat un grup de lucru care nu se refera neaparat la criza medicamentelor, ci se refera la o politica a medicamentului, pentru ca noi permanent ne referim la solutii punctuale, la o criza pe care o gestionam, si nu ne gandim sa dezvoltam o politica care sa raspunda nevoii pe termen mediu a sistemului de sanatate, si implicat a pacientilor.

Politica medicamentului este acea politica care face posibile doua lucruri: accesibilitatea medicamentelor pe de o parte, din punct de vedere a pretului pe care statul, sau omul, il plateste pentru medicament. Iar cel de-al doilea lucru, foarte important, la fel de important, este cel care tine medicamentele pe piata, si trebuie sa existe un echilibru care sa pastreze medicamentele pe piata.

Acest echilibru in cazul multora dintre medicamentele care lipsesc, nu mai exista, si trebuie sa reparam acest lucru din punct de vedere legislativ, si cu siguranta va depasi nivelul ministerului, nivelul deciziei legislative, fie la nivelul Guvernului, sau a Parlamentului, incat sa putem sa ne asiguram ca avem medicamente pe piata.

Au fost multe discutii in timp legate de lipsa de interes a unor producatori, sau distribuitori, sa aduca anumite medicamente, disparitia unor produse din Romania care au mers la asa-numitul export paralel, si ne referim la asa-zisele produse originale, pentru ca politica de pret, si politica de dezvoltare a industriei farmaceutice, cred ca trebuie sa rezulte intr-un document programatic pe care ne propunem sa-l inaintam prin activitatea acestui grup de lucru.

Lumea nu discuta foarte mult despre investitii in zona farmaceutica, desi ele sunt esentiale, si sa nu uitam ca ceea ce s-a intamplat in ultima vreme, cand multi dintre producatorii autohtoni de medicamente au semnalat ca exista disfunctionalitati, trebuie luat in considerare, pentru ca noi trebuie sa incurajam industria farmaceutica in Romania, pentru a putea produce cat mai multe medicamentele de care oamenii au nevoie.”