Ministrul Energiei: Anunturile de ULTIM MOMENT cu Masurile pentru Toata Romania

Ministrul Energiei Anunturile ULTIM MOMENT Masurile Toata Romania

Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial o serie de anunturi de ultima ora pentru toata Romania, masuri care vor avea un impact major asupra tarii noastre cand vine vorba despre preturile la gaze naturale, electricitate, dar si combustibil, intarirea relatiilor romano-kazahe jucand un rol foarte important in asigurare securitatii energetice a Romaniei.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre o serie de intalniri foarte importante care au avut loc in cursul acestor zile, si totul in contextul in care razboiul din Ucraina continua sa genereze probleme extrem de mari cu preturile la energie, dar si aprovizionarea in multe regiuni din Europa.

“Alături de Bolat Akchulakov, ministrul Energiei din Republica Kazahstan, din calitatea de co – președinți, am prezidat astăzi lucrările celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe. În cadrul sesiunii plenare am semnat documentele prin care am căzut de acord să intensificăm relațiile bilaterale și comerciale dintre cele două state, în mai multe domenii esențiale. Vom colabora în domeniul energiei și, totodată, am primit asigurări că vom avea parte de tot sprijinul pentru securizarea aprovizionării cu petrol și produse derivate.

Despre cooperarea în domeniul muncii și protecției sociale a populației a comunicat colegul meu Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. S-a mai discutat și despre cooperare în energie, domeniul economiei, comerțului și investițiilor, transporturilor, agriculturii, protecției mediului și în sectorul financiar.

Am transmis că țara noastră dorește să extindă cooperarea cu Kazahstanul și să acționeze pentru consolidarea relațiilor comerciale, investiționale și economice, în special prin încurajarea participării reciproce la investiții în proiecte comune și prin organizarea și atragerea companiilor în forumuri de afaceri din ambele țări, pentru promovarea climatului economic și oportunități de cooperare.

Au mai participat la discuții George Niculescu – secretar de stat – ministerul Energiei, Horațiu Clepan, secretar de stat, ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Adrian-George Foghiș – secretar de Stat, ministerul Transporturilor și Infrastructurii și alți specialiști. Am avut o întâlnire de lucru cu Magzum Mirzagaliev, președintele CN “KazMunayGas” (KMG) și alți membri din conducere. Este vorba despre compania națională care prin KMG International are grupul Rompetrol, care deţine şi operează cea mai mare rafinărie din România și stații de combustibili.

Am discutat despre investițiile viitoare pe care le vor face în România, inclusiv cele asumate prin Fondul de Investiţii în Energie, despre intensificarea relațiilor comerciale și alte aspecte tehnice, inclusiv cele legate de securitatea aprovizionării cu petrol și produse derivate, foarte importante în această perioadă. Prin cooperare vom reuși să asigurăm securitatea energetică.
Mă aflu în Kazahstan pentru a conduce, din calitatea de co – președinte, lucrările celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe.”