Ministrul Sanatatii: Anunturile de ULTIMA ORA, ce Aduce in Atentia Romanilor Astazi

Ministrul Sanatatii Anunturile ULTIMA ORA Aduce Atentia Romanilor Astazi

Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani intr-un anunt de ultima ora despre ceva care ar trebui sa fie in atentia tuturor persoanelor din tara in urmatoarea perioada, iar asta pentru ca dezvaluie cum ar trebui sa se desfasoare pandemia de Coronavirus pana la finalul acestui an de zile.

Ministrul Sanatatii spune ca lucrurile ar trebui sa fie linistite in continuare, doar cu unele cresteri mici ale numerelor de cazuri noi, iar in ceea ce priveste vaccinarea antigripala, 1.5 milioane de doze de vaccin au fost comandate pentru a fi folosite pentru cetatenii din Romania, o cantitate identica cu cea utilizata anul trecut.

“Personal, cred ca vor exista mici, sau cresteri periodice ale numarului de infectari, e normal sa fie asa daca apar tulpini noi, apar conditii favorizante, cum ar fi sezonul rece, dar problemele pentru sistemul public de sanatate cred ca au trecut. Noi deja avem o experienta foarte buna in ceea ce priveste gestionarea acestor valuri pandemice.

Ati vazut ca spitalele au fost mult mai putin ocupate din cauza faptului ca am dezvoltat partea ambulatorie de specialitate. Am fost la Sacele si mi-au spus ca au avut foarte mult de lucru in ambulatoriul acelui spital cu pacientii COVID. E clar ca aceasta abordare a schimbat trendul, ca a dus la foarte multe decese, in special in valul 4.

In valul 5 am avut o scadere de 4 ori a numarului de decese, cu toate ca numarul de cazuri a fost mult mai mare, si e clar ca putem sa fim optimisti in ceea ce priveste evolutia pandemiei, iar vaccinarea antigripala, avem un debut al campaniei de vaccinare inca din septembrie. Noi am avut grija, si a fost una dintre preocuparile mele, pentru ca sunt om de sanatate publica.

Imi dau seama ca accesul la vaccinare, si interesul pentru vaccinare exista atunci cand faci lucrurile la timp, si am schimbat abordarea de a face vaccinarea in decembrie, sau ianuarie, cat mai devreme, iar acest lucru a fost apreciat de toata lumea, inclusiv de catre medicii de familie care fac acest lucru.

Initial am achizitionat 1.5 milioane de doze de vaccin, e cantitatea administrata anul trecut, atunci cand au fost cumparate 2.5 milioane de doze, si 1 milion nu au fost folosite. E pacat sa arunci cantitati mari de vaccin, pentru ca acest lucru descurajeaza vaccinarea, si descreste increderea in autoritatile publice, deci de aceea am luat 1.5 milioane de doze, dar putem mari cantitatea.”