Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Solutia unei Probleme Majore pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Solutia Probleme Majore Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unei declaratii foarte importante despre una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta milioane de romani din intreaga tara, mai exact cu faptul ca nu au parte de o comunicare foarte buna cu medicii atunci cand sunt tratati in spitalele din Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre faptul ca exista posibilitatea de a include printre criteriile de evaluare a activitatii managerilor spitalelor inclusiv unul legat de ca comunicarea pe care o fac medicii cu pacientii, insa vorbim despre schimbari de durata care nu pot fi facute in perioade scurte de timp.

“Incercam sa gasim o slutie si aici, si eventual sa o includem in aceste criterii, pentru ca noi avem o problema legata si de legea drepturilor pacientului, care limiteaza comunicarea informatiilor legate de pacienti catre rudele foarte apropiate, si incercam sa gasim o solutie si la aceasta chestiune. Aceasta este o problema de management strict a unui spital.

Un spital poate sa organizeze un serviciu de informare, iar introducerea in criterii un astfel de indicator de evaluare a managerului este foarte importanta, si cel mai important este ca toata lumea, indiferent de subordonarea spitalului, sa utilizeze aceeasi grila, pentru ca nu poti sa spui ca intr-un spital al ministerului exista, si intr-unul al primariei nu exista aceste criterii.

Comunicarea cu pacientul in interiorul spitalului este o problema, uneori, si stiti bine ca am avut pozitii publice reperate, si am mentionat ca un pacient trebuie sa comunici cu el, sa fii empatic, sa-l sprijini, sa simta interesul tau pentru problema,lui, dar si cealalta, de comunicare in exterior, continua sa fie o problema.

Chiar sunt unele spitale care, probabil, inca aplica ordonantele militare emise in timpul pandemiei, au fost 2 care nu mai sunt valabile in niciun fel, si evident ca programul de vizita in spital trebuie sa fie foarte clar, trebuie sa fie accesibil, si sa se poate desfasura la ore la care oamenii sa poata sa ajunga si sa isi vada rudele, sigur cu anumite rigori, limitari. Nu putem sa impiedicam accesul in spitale, nu avem niciun motiv in momentul de fata.

Daca reusim sa implementam cu adevarat o strategie de resurse umane in Romania, la care lucram, si lucram foarte, foarte serios, unii ne injura ca vrem sa lucram cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. Au expertiza, asta e situatia, in aceasta zona cred ca putem sa avem un program pe termen mediu de 5 – 10 ani in care problema resurselor umane in Romania sa fie reglata.”