Virgil Popescu: IMPORTANTE Masuri Energetice de ULTIM MOMENT Anuntate pentru Romania

Virgil Popescu IMPORTANTE Masuri Energetice ULTIM MOMENT Anuntate Romania

Virgil Popescu ii anunta pe milioanele de romani din intreaga tara despre o serie de decizii extrem de importante care au fost luate, decizii in baza carora Romania urmeaza sa beneficieze de ajutor serios pentru asigurarea securitatii energetice in contextul razboiului din Ucraina, o problema care provoaca multe preocupari.

Virgil Popescu vorbeste mai jos despre intalnirile pe care le-a avut cu reprezentanti ai partenerilor Romaniei pentru a se discuta despre masuri menite sa contribuie la asigurarea securitatii energetice a Romaniei pentru viitor, ele facand parte dintr-un set de masuri pe care autoritatile din tara noastra le pun in aplicare.

“Am avut o nouă întâlnire de lucru cu Jose W. Fernandez, Under Secretary for Economic Growth, Energy, and the Environment, pentru a discuta despre ulimele evoluții ale proiectelor prevăzute în Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Am discutat despre finanțarea pentru retehnologizarea reactorului 1 și construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, despre întărirea parteneriatului strategic în domeniul energiei dar și al relațiilor comerciale și bilaterale dintre cele doua state. Am primit asigurarea întregului suport din partea SUA pentru dezvoltarea programului nuclear civil al României, pentru asigurarea securității în vederea aprovizionării cu gaze naturale și LNG a României și Republicii Moldova.

Astăzi am avut o întâlnire de lucru și cu C.S. Eliot Kang, Assistant Secretary Bureau of International Security and Nonproliferation, tot pentru a discuta despre dezvoltarea programului nuclear civil al României, despre proiectul reactoarelor, dar și despre SMR-uri. În actualul context de securitate noile surse de energie vor duce la întărirea securității energetice nu doar a țării noastre, ci și în regiune. SUA susține dezvoltarea independenței energetice.

În cadrul discuției pe care am avut-o astăzi cu Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary Bureau of Energy Resource, de la Departamentul de Stat al SUA, am analizat ultimele evoluții cu privire la situația aprovizionării cu energie a Ucrainei și Republicii Moldova și cum sunt afectate în continuare piețele gazelor naturale și energiei electrice în urma crizei energetice provocată de agresiunea Rusiei.

Am transmis că România a oferit și va oferi în continuare sprijin celor două state, inclusiv suport cu privire la livrarea de energie. La final am agreat că securitatea și independența energetică sunt deziderate comune, iar pentru a atinge aceste obiective vom coopera îndeaproape.”