Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, foarte Importante Anunturi pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Importante Anunturi Toti Romanii

Ministrul Sanatatii a publicat 3 anunturi extrem de serioase pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor o serie de notificari importante, el vorbind in primul rand despre problemele de la Institutul National de Recuperare din Bucuresti, cu precizarile de mai jos.

Ministrul Sanatatii a anuntat deasemenea faptul ca incepand cu data de 1 decembrie 2022 va fi extinsa lista medicamentelor care beneficiaza de compensare, o Hotarare de Guvern fiind adoptata in acest sens, iar separat se vorbeste si despre noi vaccinuri care au ajuns deja la Directiile de Sanatate Publica din Romania.

“Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public despre posibile ilegalități înregistrate în activitatea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București, facem următoarele precizări:

În acord cu prevederile legale care reglementează activitatea derulată în sistemul public de sănătate, de fiecare dată când Ministerul Sănătății a fost informat sau a constatat încălcarea normelor de etică și de integritate, a colaborat cu instituțiile abilitate pentru soluționarea acestor situații.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice. Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022.

Astăzi, 01 noiembrie 2022, a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Întreaga cantitate de vaccin va fi livrată până vineri, 04 noiembrie. Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 și 11 luni. Cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie.”