Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Masuri de Importanta Nationala pentru Scolile si Elevii din Romania

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Masuri Importanta Nationala Scolile Elevii Romania

Ministrul Educatiei a confirmat in mod oficial adoptarea unei Ordonante de Urgenta care aduce o serie de masuri de ultima ora menite sa impuna schimbari de importanta nationala pentru scolile din toata Romania, implicit si pentru elevi, ele vizand modificari ale salariilor profesorilor care predau in unitatile de invatamant.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre masurile pe care o Ordonanta de Urgenta adoptata saptamana trecuta le va aduce pentru unitatile de invatamant din Romania, iar dupa cum puteti vedea si mai jos, vorbim despre decizii care vor fi cu siguranta pe placul foarte multor profesori din Romania.

“Tot astăzi a fost aprobat Memorandumul pentru ocuparea unor posturi de experți în afara organigramei Ministerului Educației și a instituțiilor publice din subordinea sa, aferente proiectelor finanțate din Fondul Social European, precum și a posturilor vacante aferente implementării Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prin acest demers urmărim deblocarea situației create de lipsa personalului și desfășurarea normală, în condiții optime, a activităților din proiectele în implementare. Menționez faptul că posturile vor fi scoase la concurs în perioada septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 și nu presupun alocații bugetare suplimentare. Fac un apel pe această cale pentru persoanele interesate, cu expertiză în domeniu, să participe la aceste concursuri.

Referitor la subiectul proiectelor de legi ale educației, am discutat astăzi cu domnul prim-ministru al României și am convenit un termen mai flexibil, de încă aproximativ două săptămâni. Este foarte important să trecem cu atenție prin toate amendamentele venite, nu puține, sunt peste 9.000, însă în același timp să acordăm atenția cuvenită și reprezentanților actorilor în educație care, în mod evident, după preluarea mandatului, și-au dorit întâlniri în care să sublinieze care sunt prioritățile acestora în perspectiva viitoarelor legi ale educației.

Acesta este angajamentul în textul legislativ, pe care l-am preluat. Sigur că întreg impactul bugetar al proiectelor de legi va fi rediscutat în Guvern și va fi agreat și în coaliția de guvernare. Eu așa îmi doresc și așa cred că trebuie să fie şi Ministerul Educației va face toate eforturile pentru a crește semnificativ retribuirea dascălilor în societate. Profesorii trebuie să se aștepte, cu siguranță, la modificări pe o serie de paliere.

Vom agrea împreună cu Ministerul Finanțelor și, evident, împreună cu întregul Guvern, care va fi momentul de intrare în vigoare a majorărilor salariale. Nu am ajuns încă la acel subiect. Am discutat. Sigur, discuțiile privind legea bugetului sunt în derulare. Am specificat însă foarte clar faptul că în momentul în care noua lege își va produce efecte, în mod evident va fi nevoie de suplimentări în funcție de prevederile agreate în noile legi.”