Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Hotararea Oficiala care a Surprins Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Hotararea Oficiala Surprins Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a facut un anunt de ultima ora care a luat prin surprindere milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca a confirmat in mod oficial faptul ca in baza unei hotarari care a fost luata recent, Romania a economisit 300 de milioane de euro prin evitarea cumpararii de vaccinuri anti-COVID.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre procesul care a stat in spatele masurii de a evita plata unei sume atat de mari pentru vaccinuri care trebuiau sa ajunga in Romania in cursul anilor 2022 si 2023, motivand totul cu faptul ca romanii nu s-ar fi vaccinat impotriva Coronavirus, deci dozele ar fi fost aruncate.

“Asta e o suma totala a reducerii a cantitati de vaccin pe care a contractat-o precedentul Guvern (n. red. 300 de milioane de euro). Am gasit o situatie foarte ciudata la minister, in sensul ca la finalul anului 2021 trebuia sa mai luam multe milioane de doze din vaccinuri, pe de o parte, iar pentru 2022 si 2023 aveam cate 19 milioane de doze pe an de luat de la Pfizer.

Contractul a fost semnat de Comisia Europeana, iar Comisia Europeana si producatorii trimiteau niste notificari, pe masura ce exista o transa de vaccin disponibila, iar fiecare stat membru spunea daca vrea cota parte disponibila tarii sale, sau nu vreau cota parte care revine tarii mele. Cota parte putea fi mai mare, sau mai mica, in functie de transa respectiva de vaccin.

In luna mai a anului 2021 s-a intamplat un lucru ciudat, pentru ca dincolo de cotele acestea ale transelor care se refereau la cantitatile pentru anul in curs, s-a facut o aplicatie pentru 2022 si 2023, deci cred ca era o chestie de viitor, intr-o cantitate foarte mare care revenea Romaniei, aproape 39 de milioane de doze, cate peste 19 milioane de doze in 2022 si 2023.

Asta am gasit eu, si am incercat sa gasim solutii, dar nu pot sa gasesc vreodata o chestiune ideala, insa am avut discutii cu producatorii sa incercam sa il vindem, si am reusti sa vindem la inceputul acestui an 7.5 milioane de doze de vaccin in Germania si Ungaria. Ele au avut nevoie pentru ca probabil nu au semnat contractele de livrare in avans.

Probabil ca Germania si Ungaria si-au dat seama ca nu vor utiliza o cantitate atat de mare, asa ca nu au luat. In Africa nu am vandut deloc, au existat niste donatii de vaccinuri, la un moment dat incepand cu luna aprilie, cred, in ciuda faptului ca am vrut sa donam 1 milion de doze de vaccin in Africa, ulterior dupa ce s-a aprobat donatia, ei nu au mai vrut sa le primeasca.”