Militarii Romani au Participat la Exercitiul TALOS-22/ EU INTEGRATED RESOLVE 22

Militarii Romani au Participat la Exercitiul TALOS-22 EU INTEGRATED RESOLVE 22

Militarii Armatei Romane au participat la exercitiul multinational TALOS-22/ EU INTEGRATED RESOLVE 22 in Grecia saptamana trecuta, si puteti vedea ca vorbim despre unul extrem de important care a implicat multipli parteneri ai tarii noastre, totul fiind derulat in timp ce nu departe de granitele tarii se desfasoara un razboi foarte sangeros.

Exercițiul multinațional TALOS-22/ EU INTEGRATED RESOLVE 22.

Grupul de Luptă al UE HELBROC (eleno-bulgaro-româno-cipriot) a finalizat cu succes, săptămâna trecută, una dintre cele mai importante etape de instruire, exerciţiul de certificare multinațională „TALOS-22”, conectat cu exercițiul CPX „EU INTEGRATED RESOLVE 22”, planificate și conduse de Operational Headquarters din Larissa, Grecia.

România a fost reprezentată de un detaşament format din 28 de militari ai Batalionului 49 Apărare CBRN „Argeş”, Batalionului 1 CIMIC „General de Corp de Armată Ştefan Holban” şi ai Centrului de Operații Psihologice „Samoilă Mârza”, care s-au instruit în comun cu parteneri din Grecia, Serbia, Bulgaria, Cipru şi Macedonia de Nord.

„TALOS-22” a vizat atât exersarea şi îmbunătățirea interoperabilităţii structurilor participante, cât şi antrenarea privind activarea şi dislocarea în zona de operaţii.

Pe parcursul exerciţiului, trupele au fost antrenate pentru a răspunde la incidente cu grad variat de complexitate, precum atacuri cibernetice, crize mediatice, atacuri cu arme de distrugere în masă, acţiuni de infiltrare sau sabotaj. Exerciţiul a beneficiat de sprijinul structurilor Forţelor Aeriene ale partenerului grec, care au intervenit cu aeronave de tip CH-47 Chinook, AH64 Apache, UH-1H Huey şi OH-58D Kiowa.

Cu ocazia Zilei Distinşilor Vizitatori (DVDay), desfășurată în data de 18 noiembrie, la Centrul de Instruire pentru Lupta Urbană din Camp Argiroupoli/Grecia, vizitatorii şi presa au vizionat un exerciţiu demonstrativ bazat pe un scenariu tactic fictiv.

Activitatea s-a desfășurat cu prezenţa a numeroase oficialități din partea UE, a naţiunii gazdă şi reprezentanţi militari ai armatelor statelor aliate și partenere.

Militarii români s-au integrat în acest proces de instruire, au avut o bună colaborare cu partenerii străini şi au dovedit profesionalism în îndeplinirea misiunilor ordonate, la nivel operaţional și tactic.