Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Hotararea Masurilor Importante pentru Intreaga Romanie

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Hotararea Masurilor Importante Intreaga Romanie

Ministrul Sanatatii ii anunta pe romanii din intreaga tara in legatura cu hotararea de ultima ora pentru o serie de masuri extrem de importante care sunt luate de catre Guvernul Romaniei pentru milioane de romani si sistemul de sanatate publica, iar asta deoarece sunt regandite masurile pentru unele proiecte.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre procedurile de reglementare sanitara pentru proiectele privind obiective care desfasoara activitati cu risc pentru sanatatea publica, si mai jos aveti mai multe detalii in legatura cu ceea ce fac autoritatile in momentul de fata, si cat de important este totul pentru romani acum.

“Ordinul ministrului sănătății nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei stabilește, în funcție de obiectivul vizat, două tipuri de proceduri de reglementare.

Reglementări pentru obiectivele cu risc asupra sănătății populației, respectiv autorizarea sanitară și certificarea conformității și reglementări pentru proiectele de amplasare, amenajare și construire a unor obiective cu impact asupra sănătății populației, respectiv asistența de specialitate de sănătate publică, echivalentul unui aviz sanitar.

Există multe situații în care, la finalizarea proiectelor de investiții și punerea în funcțiune a sistemelor de alimentare cu apă, atunci când sunt analizate probele de apă furnizată, acestea au unul sau mai mulți parametri neconformi. De cele mai multe ori problema are drept cauză prezența în sursa de apă a unor substanțe în concentrații mari și lipsa unei trepte de tratare în proiectul sistemului de alimentare, deci un proiect cu deficiențe, în care se investesc resurse financiare importante.

Consecințele sunt multiple și nedorite: neobținerea autorizației sanitare de funcționare, care ar trebui să condiționeze obținerea licenței pentru serviciul de alimentare cu apă, riscuri de sănătate asupra consumatorilor și neîndeplinirea standardelor de calitate ale apei potabile furnizate, conform legislației în vigoare. Din acest motiv, considerăm că asistența de specialitate de sănătate publică pentru astfel de obiective nu poate fi opțională și apreciem că avizul direcției de sănătate publică este la fel de important precum cel de gospodărire a apelor, care este obligatoriu.

Analizarea şi evaluarea conformării proiectului la normele şi reglementările legale din domeniul calității apei potabile de către specialiștii din direcțiile de sănătate publică ar putea corecta deficiențele într-o fază incipientă și ar putea conduce la un număr mult mai mare de sisteme de aprovizionare autorizate sanitar și, implicit, îndeplinind standardele de calitate ale produsului furnizat – apa potabilă. În plus, termenul de soluţionare a cererilor de asistenţă de specialitate de sănătate publică este de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea acestora.”