Ministrul Sanatatii: Ordinul de ULTIMA ORA cu Schimbari Importante pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Ordinul ULTIMA ORA Schimbari Importante Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a semnat un nou ordin foarte important pentru milioane de romani din intreaga tara, unul care aduce o serie de schimbari de ultima ora in spitale, iar asta pentru ca se vorbeste despre modul in care se poate permite accesul pentru vizitarea pacientilor in unitati, nu si la terapie intensiva, aceste reguli fiind incluse intr-un alt articol al ordinului.

Ministrul Sanatatii explica mai jos foarte clar cum se vor putea vizita pacientii din spitale in baza noilor reguli care trebuie sa fie aprobate si de catre managerii spitalelor, ordinul fiind publicat deja in Monitorul Oficial, deci este in vigoare pentru toate spitalele din Romania, astfel ca aceste reguli sunt cele noi oficiale.

“(1) Programul de acces al vizitatorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice este stabilit de către conducerea unităților sanitare publice, având o durată de minimum 4 ore, în intervalul orar 10.00-20.00 de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică o durată de minimum 6 ore în intervalul orar 9.00-20.00.

(2) Accesul vizitatorilor în salon este permis după cum urmează: a) 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând; b) 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp; c) 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.

(3) Durata vizitei este limitată la 30 de minute, cu excepția secțiilor/compartimentelor ATI. (4) În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei efectuate de către direcția de sănătate publică, în secțiile/compartimentele fără risc durata vizitei poate fi limitată la 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat.

(5) Programul de vizită la nivelul unității sanitare poate fi suspendat de manager în situațiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Nu este permis accesul vizitatorilor: a) care prezintă semne clinice de infecții acute; b) aflați în stare de ebrietate sau aflați sub influența unor substanțe halucinogene. (7) Vizitatorii au următoarele obligații: a) să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției. Echipamentul de protecție va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară; b) să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.”