Armata Romana le Explica Romanilor Rolul sau in Apararea Romaniei

Armata Romana le Explica Romanilor Rolul sau in Apararea Romaniei

Cât de multe cunoașteți despre ARMATA ROMÂNIEI ?

Rolul Armatei României este acela de a garanta suveranitatea, independenţa şi unitatea statului, democraţia constituţională şi integritatea teritorială a ţării, precum şi sprijinirea acţiunilor statelor aliate în situaţii de criză, în baza angajamentelor asumate la nivelul NATO şi UE.

Dar nu numai atât. Armata susține misiunile de menţinere a păcii, ajută populația afectată şi contribuie la înlăturarea efectelor dezastrelor naturale și participă la prevenirea şi combaterea terorismului.

Structura de forțe a armatei este formată din cele trei categorii de forţe – terestre, aeriene şi navale, la care se adaugă forţele pentru sprijin de luptă, sprijin logistic, operaţii speciale, apărare cibernetică dar și alte forțe.

Cele trei categorii de forțe au în compunere state majore, comandamente, mari unități și unități, formațiuni și alte structuri stabilite potrivit legii.

Toate acestea se află sub comanda Statului Major al Apărării.

Statul Major al Apărării face parte din Ministerul Apărării Naționale și reprezintă structura militară de specialitate prin care şeful Statului Major al Apărării exercită conducerea structurii de forţe a Armatei României. Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naționale.

Pe timp de război, preşedintele României este comandantul suprem al Forţelor Armate.

Ministerul Apărării Naționale este condus și reprezentat de ministrul apărării naționale, care este civil.

Din Ministerul Apărării Naționale fac parte: Statul Major al Apărării (despre care am vorbit mai sus), departamente, direcții generale, direcții (numite structuri centrale) și alte entități organizatorice care asigură îndeplinirea atribuțiilor și a responsabilităților ministerului.

Sistemul de structuri centrale, structuri și forțe ale Ministerului Apărării Naționale constituie Armata României sau, așa cum o numim de obicei, armata.