Ministrul Sanatatii: Mesajul de ULTIM MOMENT, Solutiile Adoptate Oficial pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Mesajul ULTIM MOMENT Solutiile Adoptate Oficial Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial pentru milioanele de romani din toata tara ce fel de solutii au fost adoptate la nivelul ministerului pe care il conduce pentru a se rezolva problema serioasa a necesitatii acordarii de ingrijiri medicale in centre ambulatorii pentru copiii care necesita asistenta medicala in urma infectarii cu un virus circulant.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre alternativele pentru medicamentele care nu se mai gasesc in momentul de fata in farmaciile din toata tara, iar asta pentru ca exista destule care sunt indisponibile, insa pentru ele exista variante care au aceeasi substanta activa, si care pot fi administrate de catre parinti copiilor.

“Am facut centre de evaluare pediatrica in functie de cate cadre medicale avem. Noi nu putem sa facem mai multe centre medicale decat avem cadre medicale, am facut invers, in functie de disponibilitatea spitalelor de a asigura cadre medicale pentru aceste centre, le-am infiintat. Nu se poate sa infiintezi centre daca nu sunt cadre medicale. Mai ales ca trebuie sa fie cadre medicale care sa acorde consultatii pediatrice.

Am pus la dispozitie lista, sa solicite inlocuitor, (n. red. intrebat despre lipsa unor medicamente pediatrice din farmacii) daca de exmplu nu gasesc sirop, sa solicite supozitoare pentru copii, exista forme diferite de administrare, insa important este sa utilizam pentru cele 2 medicamente care sunt, ma refer la Ibuprofen si Paracetamol, sa solicite oricare dintre variantele disponibile.

Este o solutie corecta (n. red. ca farmaciile sa ofere alternative), dar asta se poate pune in aplicare si daca publicul, parintii, sunt informati, de asta am publicat acea lista. Informatia nu este pentru medici, sau farmacisti, informatia este pentru public, pentru ca, din pacate, noi suntem prizonierii unor informatii care exista, si facem uneori confuzii, si eu fac aceeasi confuzie.

Cateodata in loc sa spun Ibuprofen, care este substanta activa si se gaseste in 10 alte produse, spun Nurofen. Este o denumire comerciala, orice produs care contine cantitatea indicata de Ibuprofen, orice produs care contine cantitatea indicata pentru copii de paracetamol, este util in aceeasi masura. Ele sunt medicamente generice, nu este practic nicio diferenta in disponibilitatea produselor, daca e administrat unul, sau altul.

Eu am avut o discutie cu CNAS, si vreau sa spun ca ieri a fost adoptata de Guvern o hotarare privind prelungirea valabilitatii actualului contract cadru pana in 31 martie, si introducerea unui pachet de servicii pentru persoanele neasigurate. Am avut o discutie clara, am facut un grup care sa tina legatura cu CNAS, iar pozitia noastra e clara, ministerul nu va semna un contract cadru care aduce restrangeri la serviciile de sanatate.”