Ministrul Sanatatii: Anunturile de ULTIMA ORA pentru Toti Romanii la Inceput de An 2023

Ministrul Sanatatii a facut o serie de importante anunturi de ultima ora la inceput de an 2023 pentru romanii din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste despre faptul ca exista in Romania un proiect pentru centre de recuperare pentru Long COVID, unele spitale avandu-le deja disponibile pentru romani.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre faptul ca in farmaciile din Romania exista alternative pentru medicamente precum Nurofen si Panadol, inclusiv in cazul adultilor, astfel ca romanii pot sa isi cumpere tratamentele, in final spunand ca respingere aproiectului medical din Sibiu cu finantare din PNRR a fost decisa de Guvern.

“Este adevarat, sunt persoane care nu isi gasesc deplina capacitate de munca, de viata normala, se intampla fibroze pulmonare, microtromboze care afecteaza diverse tesuturi si organe dupa aceasta infectie, si am generat deja la nivelul ministerului un program care sa permita in noul contract cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate recuperarea acestor pacienti.

Este si o crestere a consumului cu circa 50% anul acesta fata de anul precedent, e si normal pentru ca sunt mult mai multe viroze. E o criza care afecteaza in general Uniunea Europeana, dar noi am facut un lucru pe care as vrea sa il cunoasca cat mai bine populatia, exista produse cu aceeasi substante pentru copii, multe produse care contin ibuprofen, sau paracetamol.

Nu este vorba doar despre Panadol si Nurofen, produsele cele mai populare, daca vreti. Exista cel putin 10 produse din fiecare disponibile pentru copii, iar oamenii trebuie sa solicite la farmacii acele produse. Exista in farmacii paracetamol, si exista multe forme care se pot administra si la copii, nu exista sirop, de exemplu, dar exista supozitoare.

Exista totdeauna o alternativa pe care o poti gasi pentru a-ti trata copilul. Nu trebuie sa luam in mod neaparat un anumit produs comercial, Panadolul nu il fabricam noi, iar producatorul ne-a notificat ca are probleme de productie in urmatoarele luni. Si pentru adulti exista alternative, iar aseara am fost intr-o farmacie care e in apropierea casei mele, si aveau aproape toate formele de ibuprofen, sau paracetamol pentru adulti si copii.

Este vorba de o hotarare a Guvernului Romaniei, care a stabilit prin PNRR o anumita limita care poate fi finantata din PNRR, 200 de milioane de euro, si au fost trei orase, nu numai Sibiu, ci si Focsani si Brasov, care aveau proiecte mult mai mari, in jur de 300 de milioane de euro doar din PNRR, iar lucrul acesta a fost stabilit de Guvern, nu de minister, si ratiunea este ca suma totala e limitata.”