NATO si Uniunea Europeana Reinnoiesc Acordul de Cooperare

NATO si Uniunea Europeana au anuntat astazi reinnoirea acordului privind securitatea intregului spatiu comunitar, dar si colaborarea in domeniul militar pentru pregatirea in cazul oricarui tip de potential atac, acordul fiind extrem de important, in special in contextul razboiului din Ucraina.

“Parteneriatul strategic NATO-UE se bazează pe valorile noastre comune, pe hotărârea noastră de a aborda provocările comune și pe angajamentul nostru neechivoc de a promova și proteja pacea, libertatea și prosperitatea în zona euro-atlantică.

Astăzi, ne confruntăm cu cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei încalcă dreptul internațional și principiile Cartei ONU. Subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Războiul Rusiei a exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume.

Condamnăm în cei mai puternici termeni posibil agresiunea Rusiei. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina. Ne exprimăm deplina solidaritate cu Ucraina și reiterăm sprijinul nostru neclintit și continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Susținem pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin

Actorii autoritari ne contestă interesele, valorile și principiile democratice folosind mai multe mijloace – politice, economice, tehnologice și militare.

Trăim într-o eră a concurenței strategice în creștere. Creșterea asertivității și a politicilor Chinei prezintă provocări pe care trebuie să le abordăm.

Conflictele persistente, fragilitatea și instabilitatea din vecinătatea noastră europeană ne subminează securitatea și oferă un teren fertil pentru concurenții strategici, precum și pentru grupurile teroriste, pentru a câștiga influență, a destabiliza societățile și a reprezenta o amenințare la adresa securității noastre.

După cum subliniază atât Conceptul strategic NATO, cât și Busola strategică a UE, acesta este un punct cheie pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantică, demonstrând mai mult ca niciodată importanța legăturii transatlantice, solicitând o cooperare mai strânsă UE-NATO.”