Ministrul Educatiei Anunta o IMPORTANTA Decizie Oficiala pentru Multi Romani

Ministrul Educatiei Anunta IMPORTANTA Decizie Oficiala Multi Romani

Ministrul Educatiei a luat o decizie foarte importanta, care a si fost anuntata in mod oficial, iar asta pentru ca ni se aduce in imediata atentie faptul ca multi dintre romanii care in momentul de fata locuiesc in strainatate, impreuna cu ai lor copii, vor putea beneficia in mai multe locuri de cursuri de Limba, cultura si civilizatie, in tarile in care locuiesc.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos, in cadrul unui proiect de Hotarare de Guvern, despre schimbarile pe care ar trebui sa le aduca aceasta decizie pentru romanii care locuiesc in afara granitelor Romaniei, intr-un numar limitat de tari din Uniunea Europeana, acolo unde si traieste un numar foarte mare de romani.

“Pentru implementarea acestui proiect, Ministerul Educației a decis extinderea competențelor Institutului Limbii Române, organ de specialitate aflat în subordinea Ministerului Educației, înființat în luna ianuarie 1999, prin Hotărârea Guvernului României nr. 34/21.01.1999, având ca misiune promovarea limbii, culturii și civilizației românești în străinătate, prin mijloacele specifice sistemului de educație.

Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare, asigură atât sprijinul politic în relația cu autoritățile competente din țara gazdă, cât și legătura cu comunitățile de români din statele în care se implementează cursul. Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească este predat în unități de învățământ, în format curs opțional, două ore pe săptămână, structurat pentru toate nivelurile de învățământ, în acord cu forma de organizare din statul respectiv și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani.

Programa cursului a fost aprobată prin ordin al ministrului educației, iar suportul de curs și alte materiale didactice sunt asigurate de către Institutul Limbii Române. Cursul este predat de personalul selectat în urma unui concurs, cetățeni români cu rezidența în statul respectiv, cu studii de specialitate, care includ modulul psiho-pedagogic.

Personalul selectat încheie contract de colaborare cu Institutul Limbii Române și este remunerat în regim de plată cu ora, conform dispozițiilor legale în vigoare. Proiectul s-a concretizat cu sprijinul autorităților naționale, regionale sau locale, în unități școlare din Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Franța.

Pentru implementarea proiectului, s-au încheiat documente specifice de cooperare cu ministerele educației din Spania, Italia și Belgia, cu autorități regionale (Spania- Regiunea Autonomă Valenciană) sau cu autorități locale (FranțaComuna Blanc-Le Mesnil), în funcție de specificitatea sistemelor educaționale și a procedurilor din țările gazdă. Începând cu anul școlar 2020-2021, odată cu ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, implementarea proiectului LCCR a fost sistată.”