Ministrul Educatiei: Explicatii Oficiale IMPORTANTE Transmis Elevilor din Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei admitere liceu repartizare computerizata legi

Ministrul Educatiei a facut o serie de explicatii oficiale foarte importante despre care trebuie sa stie elevii din scolile Romaniei, dar si parintii sau profesorii, iar asta pentru ca vorbeste despre modul in care se va desfasura admiterea in licee, cel putin in masura alegerii subiectelor si a importantei examenelor.

Ministrul Educatiei spune ca va exista in continuare repartizare computerizata pentru cei care nu reusesc sa treaca de examenelede admitere in liceu, mai multe explicatii despre acest proces complex adus de catre noile legi ale educatiei fiind partial mai jos, insa deocamdata legile nu au fost votate in Parlament.

“Exista o discutie vis-a-vis de modul in care poate, sau nu, sa conteze examenul de Evaluare Nationala in procesul de selectie pe care liceele il vor organiza, de aceea, si am spus acest lucru chiar din prima luna a mandatului meu, orice solutie va fi agreata pana la final vis-a-vis de Evaluarea Nationala si admiterea la liceu, sa apucam sa o si pilotam.

In cei 4 ani pe care ii avem pana cand o generatie de elevi ajunge de la clasa a 9-a, pana la final de ciclu liceal, sa putem sa facem proiectarea de evaluare, sa generam banca de item de evaluare care sa fie testati, sa facem formarea pentru cadrele didactice care o vor aplica, sa avem si un nou curiculum, si deasemenea, sa avem timp sa pilotam, sa vedem cum ar functiona in practica o asemenea solutie, inainte de a fi scalata la nivel national.

Cred ca admiterea la liceu vine, si adauga subiecte care, daca ar fi sa privim doar prin prisma importante pentru examen devin importante, pentru ca vorbim despre romana, matematica, la Evaluarea Nationala pe care o vor da toti elevii, urmata fiind, eventual, daca elevii doresct, pentru profilul respectiv, de o evaluare suplimentara la doua materii.

Asta inseamna ca va creste numarul materiilor relevante, si sa nu uitam ca examenuil de Bacalaureat are o paleta larga de materii care vor fi abordate, deci nu cred ca cineva se va concentra pe o singura materie, cand va avea doua, sau patru testate la Evaluarea Nationala si admiterea la liceu, plus mai tarziu, la finalizarea liceului, vor avea o intreaga paleta pentru Bacalaureat.

Ei vor intra intr-un proces de repartizare computerizata (n. red. elevii care nu trec de examenul de admitere la liceu) pe baza unor alegeri de profiluri, pentru ca urmeaza faza a treia, repartizarea computerizata, asa cum e si acum. Toate locurile care fie nu au fost scoase la concurs, fie au fost neocupate prin concurs, vor fi dupa aceea repartizate prin procesul de repartizare computerizata.”