Comisia Europeana Anunta al 10-lea Pachet de Sanctiuni Impotriva Rusiei

Comisia Europeana Anunta al 10-lea Pachet de Sanctiuni Impotriva Rusiei

Comisia Europeana a anuntat al 10-lea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, o noua incercare de a reduce si mai mult capacitatea rusilor de a-si sustine razboiul din Ucraina, sanctiunile de pana acum afectand substantial economiei rusiei.

“De aproape un an, războiul de agresiune al Rusiei seamănă moarte și distrugere. Putin nu numai că poartă un război brutal pe câmpul de luptă, ci și țintește cu cruzime civilii. Agresorul trebuie să plătească pentru asta. Astăzi, creștem presiunea cu un al 10-lea pachet de sancțiuni.

În primul rând, propunem noi interdicții de export în valoare de peste 11 miliarde de euro, pentru a priva economia rusă de tehnologie și bunuri industriale esențiale. Pentru un impact maxim, vizam multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și de care nu poate trece prin rambleul de către țări terțe. Bunuri vitale, cum ar fi electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție. Și vizăm bunuri pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata Rusiei, cum ar fi antene sau macarale.

În al doilea rând, vom restricționa și mai mult exportul de bunuri cu dublă utilizare și de bunuri tehnologice avansate. Propunem controale asupra a 47 de componente electronice noi care pot fi utilizate în sistemele de arme rusești, inclusiv drone, rachete, elicoptere. Și pe materiale specifice pământurilor rare și camere termice. Prin aceasta, am interzis toate produsele tehnologice găsite pe câmpul de luptă. Și ne vom asigura că nu găsesc alte modalități de a ajunge acolo. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, adăugăm entități din țări terțe la sancțiunile cu dublă utilizare din Rusia. Gărzile Revoluționare din Iran au furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Prin urmare, acum adăugăm șapte entități iraniene la regimul nostru cu dublă utilizare. Aceștia sunt acum sub interdicție completă de a vinde articole sensibile Rusiei. Și suntem pregătiți să listăm alte entități iraniene și din alte țări terțe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei. Acest lucru ar trebui să acționeze ca un factor de descurajare puternic pentru alte companii și comercianți internaționali.

Al treilea punct este despre mașina de propagandă a Rusiei. Putin duce război și în spațiul public, cu o armată de propagandiști și rețele de dezinformare. Ei răspândesc minciuni toxice pentru a polariza societățile noastre. Așa că propunem listarea propagandiștilor lui Putin, precum și a altor comandanți militari și politici. Înaltul Reprezentant Borrell vă va oferi mai multe informații despre listările pe care le propunem astăzi.

Acum avem cele mai dure sancțiuni introduse vreodată de Uniunea Europeană. Și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt aplicate cu strictețe. Prin urmare, al 10-lea pachet al nostru introduce noi măsuri pentru a preveni eludarea. Acesta este al patrulea punct al meu. Vom urmări oligarhii care încearcă să se ascundă sau să-și vândă bunurile pentru a scăpa de sancțiuni. Și împreună cu statele membre vom stabili o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale băncii centrale ruse deținute în UE. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice ruse pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.

Și, în sfârșit, colaborăm îndeaproape cu statele membre, operatorii și țările partenere pentru a aborda eludarea. Reprezentantul nostru special David O’Sullivan se adresează țărilor terțe, pentru a asigura aplicarea strictă a sancțiunilor și pentru a preveni eludarea. Și săptămâna viitoare, vom organiza un Forum coordonatorilor de sancțiuni, reunind partenerii noștri internaționali și statele membre, pentru a consolida eforturile de aplicare. Împreună, strângem din ce în ce mai mult șuruburile Rusiei. Solicit statelor membre să adopte rapid acest nou pachet de sancțiuni. Scopul nostru este să avem, împreună cu partenerii noștri G7, noi sancțiuni semnificative în vigoare până pe 24 februarie – la exact un an după ce Putin și-a lansat războiul imperial.”