Ministrul Sanatatii Anunta o IMPORTANTA Hotarare de Guvern cu un Nou Plan National

MInistrul Sanatatii Anunta IMPORTANTA Hotarare Guvern Nou Plan National

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o noua si foarte importanta Hotarare de Guvern care urmeaza sa adopte un plan national conceput recent pentru milioane de romani din intreaga tara, ea vizand stabilirea numarului total de paturi din unitatile medicale pentru perioada 2023 – 2025.

Ministrul Sanatatii explica in Hotararea de Guvern care sunt cifrele oficiale de paturi pentru 2023, 2024, dar si 2025, urmand a fi publicata si detalierea pe judete, inclusiv institutiile care urmeaza sa se asigure de faptul ca acest plan va fi pus in mod oficial in aplicare, asa ca ramane sa vedem in ce masura totul va fi realizabil, sau nu.

“Se aprobă Planul naţional de paturi pentru perioada 2023 – 2025, după cum urmează: a) pentru anul 2023, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 119.579; b) pentru anul 2024, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 119.579; c) pentru anul 2025, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 119.579.

Numărul total de paturi la nivel național prevăzut la alin. (1) include paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute, respectiv pentru afecţiuni cronice. Numărul total de paturi la nivel național prevăzut la alin. (1) include și paturile din sanatorii și preventorii. Numărul total de paturi aprobat la nivel naţional prevăzut la alin. (1), nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative.

Detalierea pe judeţe, respectiv pentru municipiul Bucureşti a numărului total de paturi prevăzut la art. 1 alin. (1) se aprobă anual prin ordin al ministrului sănătăţii, cu acordul prealabil al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Numărul total de paturi prevăzut la art. 1 alin. (1) reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum și cu sanatoriile și preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare.

Numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative se contractează separat, cu casele de asigurări de sănătate, conform prevederilor legale în vigoare.”